16.06.2021 - 02:19 | Son Güncellenme:
Tecvid, Kuran okuma ilmi olarak ifade edilebilir. Meddi arız ise tecvid kuralları arasında yer almaktadır. Kuran-ı Kerim okurken tecvid kurallarının öğrenilmesine de özen gösterilmelidir. Meddi arız, aynı zamanda duraklama meddi olarak da bilinmektedir.
Meddi Arız Nedir?
Meddi arız bir tecvid kuralı olarak bilinmektedir. Meddi arız, kelimede durak sebebiyle sonradan çekme meydana gelmesi olarak ifade edilebilir. Meddi arız olması için duraktaki kelime de durulması gerekmektedir. Durakta ki kelimede durulmadığı zaman ise meddi arız gerçekleşmez. Uzatmadan kaynaklı olarak sükûn-i ârızın sonradan gerçekleşmesi olarak ifade edilebilir. :Harfi medden sonra sebebi medden sükun’u arız gelirse meddi arız olur diyebiliriz.
Açıklamaları İle Birlikte Meddi Arız Örnekleri
Meddi arızın dört elif miktarı çekilmesi gerekmektedir. Meddi arız okunurken kelimenin sonunun nasıl bittiği oldukça önemlidir. Kelimenin sonunun üstün, esre veya ötre ile bitmesine bağlı olarak okunuşlarında da farklılıklar meydana gelebilmektedir. Kelimenin sonu esre ile biterse ravm, kasr, tevassut veya tul ile okunmaktadır. Kelimenin sonu üstün ile biterse; tul, tevassut veya kasr ile okunabilir. Kelimenin sonu ötre ile biterse; tul, tevassut, kasr, tul ile işmam, tevassut ile işmam, kasr ile işmam ve ravm ile okunabilir.
Tul, dört elif miktarı kadar uzatarak okumak olarak ifade edilebilir. Kasr, bir elif miktarı çekerek okuma şekli olarak bilinmektedir. Tevassut; iki veya üç elif miktarı çekerek okumak olarak bilinmektedir. Dudakları ileriye doğru uzatmak ise işmam olarak bilinmektedir.