01.03.2021 - 15:39 | Son Güncellenme:
Bu mecliste faaliyet gösteren siyasi grupların başında İttihat ve Terakki Partisi geliyordu. Felah-ı Vatan Grubu ve Osmanlı Ahrar Fırkasının da yer aldığı Mebusan Meclisi, 30 yıl boyunca süren istibdat dönemi boyunca defalarca kapatılmıştır.
Mebusan Meclisi Nedir?
Osmanlı Devletinin siyaset ve idari alanda yüzünü Batı'ya dönmesinden sonra parlementer sisteme geçmek için çeşitli adımlar atıldı. Önce Tanzimat Fermanı sonra Kanun-i Esasinin ilan edilmesinden sonra Osmanlı İmparatorluğunun ilk parlementosu olan Mebusan Meclisi kuruldu.
Meclisteki milletvekilleri yasa yapmak ve padişahın onayına sunmakla mükellefti. Padişahın yetkileri kısıtlanmış olsa da istediği zaman meclisi feshedebilir ya da gerekçe göstermeden yasaları iptal edebilirdi.
Mebusan Meclisinde son seçim 18 Aralık 1919 tarihinde gerçekleştirildi.
Mebusan Meclisi Ne Zaman Kurulmuştur ve Neden Kapatılmıştır?
Kuruluş Tarihi: 23 Aralık 1876
Kapanış Tarihi: 11 Nisan 1920
Mebusan Meclisi birçok kez padişah II. Abdülmecid tarafından kapatıldı. Bunun en büyük nedenlerinden biri, ülkede yaşanan iç karışıklıklar ve isyanlardı. İttihat ve Terakki' Partisinin 1913 yılında gerçekleştirdiği Bab-ı Ali baskını da meclisin kapatılmasında ve uzun süre boyunca faaliyet göstermemesinde etkili oldu.
1920 tarihinde İstanbul'un işgali ardından Mebusan Meclisi tamamen kapatıldı. 23 Nisan 1920 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi kuruldu ve 29 Ekim 1923 tarihinde cumhuriyet ilan edildi.