EğitimMastoidit Nedir, Belirtileri Nelerdir? Mastoidit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Mastoidit Nedir, Belirtileri Nelerdir? Mastoidit Tedavisi Nasıl Yapılır?

15.09.2022 - 14:31 | Son Güncellenme:

Mastoidit, kulak kepçesinin arkasındaki mastoid dokunun enfeksiyon kapmasına denir. Genelde antibiyotik ya da kulak damlası ile tedavi edilir. Eğer ağır bir durum varsa farklı tedavi yolları da tercih edilebilir. Mastoidit nedir ve belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır sizler için derledik.

Mastoidit Nedir, Belirtileri Nelerdir Mastoidit Tedavisi Nasıl Yapılır

Mastoidit tedavisi kulağın sürekli temizlenmesi ya da kulak damlası ile sağlanır. Eğer ilerlemiş bir enfeksiyon varsa ameliyat ya da kemiğin çıkarılması söz konusu olabilir.

Mastoidit Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Mastoid, kulağın arkasında yer alan hassas bir kemiktir ve buna bağlı gelişen bakteriyel enfeksiyona da mastoidit denir. Yapısı bal peteğine benzer ve orta kulaktaki hava boşluğunu sağlar. Enfekte olması ya da iltihaplanması sonucu gözenekli olan kemik zarar görür ve bu da şişliğe sebep olur.

Enfeksiyon normal şartlarda orta kulak enfeksiyonu sonucu da oluşabilir. Eğer müdahale edilmezse bu mastoid kemiğinin dışına yayılabilir. Belirtiler her ne kadar diğer kulak enfeksiyonlarına benzese de şiddeti daha ağır olur. Mastoid belirtileri arasında aşırı duyarlılık, ateş, kulak arkasında şişme, uyuşukluk, kulak akıntısı ve kulakta kızarma ile hassasiyet yer alır.

Mastoidit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Doktor tanı koyduktan sonra genelde kulak damlası ya da oral antibiyotik reçete etmektedir. Ya da bazı doktorlar tarafından kulağın düzenli olarak temizlenmesi önerilir. Eğer vaka bir akut mastoidit vakası ise tedaviye hastanede başlanır ve antibiyotik de serum yolu ile verilir. Ameliyat ile de mastoid kemiği tamamen çıkarmak ya da kulağı boşaltmak bir seçenek olabilir.

Kulak boşaltma miringotomi olarak da bilinir. Bu yöntem ile kulak zarında küçük bir delik açılır ve sıvı boşaltılarak basıncın azaltılması amaçlanır. Kemiğin çıkarılması yalnızca iltihaplanma çok şiddetli ise tercih edilir. Çünkü kemik iltihaplanır ve bu da çıkarılması kan pıhtılarına neden olarak beyin abselerinin oluşmasına sebep olabilir.