14.12.2021 - 15:01 | Son Güncellenme:
Mancar, pek çok yörede yetişen ve pancar, lahana, kara lahana, ıspanak, ebegümeci, marul ve benzer sebzelerin bir kısmına ya da geneline verilen isimdir.
Mancar Nedir, Nereye Aittir?
Mancar, bazı yörelerde yeşil yapraklı, ıspanak, pancar, lahana, ebegümeci, şevketi bostan, kaz ayağı ve marul gibi sebzelerin hepsini anlatmak için kullanılır. Bazı yörelerde ise sadece karalahana için mancar ismi kullanılır. Her yörede farklı farklı şekillerde pişirilen mancar bu haliyle hemen hemen her yörede yetişir. Fakat daha çok Karadeniz ve Ege Bölgesinde tüketildiği söylenebilir. Bilhassa Zonguldak ilinde yapılan mancar yemeği oldukça meşhurdur.
Mancar Otu Faydaları Nelerdir?
Sarmasının yaygın şekilde yapıldığı bilinen mancarın bir başka basit yapılışı ise soğan ile kavrularak içerisine bir miktar bulgur ya da pirinç eklenerek az miktar su, salça ve baharatla pişirilmesidir. Sarımsaklı yoğurt ile servis edilen lezzetli bir yemektir. Mancar otu faydaları ise şunlardır,
Kansızlığa iyi gelir.
Diş ve kemik sağlığını destekler.
İdrar söktürücüdür.
Kabızlığı önler.