Eren Aka

Eren Aka

eren.aka@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yerel yönetimlerde kadınların sayısı arttıkça şehirlerin çehresi de değişiyor. Daha kapsayıcı, insan odaklı ve sürdürülebilir projeler birer birer hayata geçiyor. Bunun en güzel örneklerinden biri Didim’de, diğeri ise Gaziantep’te karşımıza çıkıyor.

Bir yanda Gaziantep öte yanda Didim

Ulaşımda yeni dönem!

Gaziantep denilince akla lezzet ve sanayi gelir. Ancak artık güçlü bir ulaşım altyapısı da bu listeye ekleniyor. Son yıllarda hem kent içi hem de şehirler arası ulaşımda büyük adımlar atan Gaziantep, GAZİRAY projesiyle âdeta bir ulaşım devrimine imza atıyor. Başpınar ile Taşlıca arasında uzanan 25 kilometrelik hat, Gaziantep’in üretim merkezlerini modern bir raylı sistemle birbirine bağlıyor. En dikkat çekici kısmı ise 5 buçuk kilometrelik bölümünün yer altından geçmesi. Bu sayede trafik yükü azalıyor ve şehir nefes alıyor. Üstelik GAZİRAY, yalnızca bir toplu taşıma projesi değil; aynı zamanda Türkiye’nin ilk yerli ve millî banliyö tren setlerinin sahneye çıktığı yer. TÜRASAŞ tarafından üretilen trenler, saatte 90 kilometre hıza ulaşıyor ve bin yolcu taşıma kapasitesine sahip. Gaziantep’e özgü baklava sarısı rengiyle şehrin kimliğine de selam duruyor.

Haberin Devamı

Günlük 60 bin yolcu

GAZİRAY’ın yolcu kapasitesi günde 60 bin kişiye ulaştırılacak. Ayrıca hattın hem BÜSEM’e hem de Gaziantep Havalimanı’na uzatılması gündemde. Böylece şehir içi ulaşım, şehirler arası bağlantılarla entegre olacak ve Gaziantep, ulaşımda yeni bir merkez hâline gelecek. Gaziantep, yalnızca raylı sistemlerde değil, kara yolu projelerinde de güçleniyor. Dülük-OSB Tüneli, bu alanda bir kilometre taşı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve GAOSB iş birliğiyle hayata geçirilen proje, sanayi bölgesini kent merkezine yaklaştıracak. Toplam 8 bin 315 metre uzunluğundaki yol ve tünel projesi; lojistik, sanayi ve şehir içi trafik açısından devrim niteliğinde. İki yönlü, üçer şeritli yollar, 3 bin 250 metrelik çift tüp tüneller ve sekiz köprüyle Gaziantep’in ulaşım ağı yeniden şekilleniyor.

Didim’de değişim rüzgârları

Ege’nin incisi Didim’de farklı bir başarı hikâyesi yazılıyor. Göreve geldiğinden bu yana sosyal belediyecilik anlayışı ve çevreye duyarlı projeleriyle fark yaratan Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay, yaz sezonu öncesi çalışmalarıyla da dikkatleri çekiyor. Altınkum Plajı’nda yapılan temizlik çalışmalarıyla sahil âdeta yeniden doğdu. Başkan Gençay, Altınkum ile sınırlı kalmayacaklarını, Didim’in tüm sahillerinde aynı titizlikle çalıştıklarını belirterek, “Didim’i hak ettiği gibi pırıl pırıl sahilleriyle yaz sezonuna hazırlıyoruz,” diyor.

Haberin Devamı

Didim Kent Lokantası projesi ise sosyal belediyeciliğin somut bir örneği. Uygun fiyatlı, sağlıklı yemekler sunulacak lokanta, hem ihtiyaç sahiplerine hem de bölge esnafına katkı sağlayacak. Çevre düzenlemesi ve ışıklandırmalarla da Didim’e yeni yaşam alanları kazandırılıyor. Başkan Gençay, “Dayanışmayı, paylaşmayı ve adil hizmeti büyütüyoruz,” diyerek, Didim’i huzurlu ve yaşanabilir bir kent hâline getirme hedefini vurguluyor.

Ayrıca, belediye çalışanlarının maaşlarında önemli bir iyileştirme yapıldı. İmzalanan toplu iş sözleşmesiyle en düşük işçi maaşı 38 bin 23 liraya yükseltildi. Sözleşme, KHK ve diğer işçileri kapsıyor ve 2 yıl geçerli olacak. Her 6 ayda bir enflasyon ve TÜFE oranında zam yapılacak. Başkan Gençay, emeğin en yüce değer olduğunu vurgularken, belediye çalışanları da memnuniyetlerini dile getirdi.

Haberin Devamı

Kadın başkanların liderliğinde şekillenen şehirler, daha sürdürülebilir ve adil bir düzene kavuşuyor. Didim ve Gaziantep bunun güçlü iki örneği.

Sağlıcakla kalın.