EğitimLilith Ne Demek? Lilith Kimdir, Efsanesi Nedir?

Lilith Ne Demek? Lilith Kimdir, Efsanesi Nedir?

16.06.2021 - 00:21 | Son Güncellenme:

Yahudi mitolojisinde adı geçen Lilith, yaygın inanışa göre Hz. Adem'in ilk eşidir. Bunun dayanağı olarak Tevrat'ın Tekvin bölümü gösterilir. Musevilerin kutsal kitabı olan Tevrat'ta, Hz. Adem'in ilk eşinin topraktan, ikinci eşi Hz. Havva'nın ise kaburga kemiğinden yaratıldığı yazar. Bunun nedeni ise Lilith'in Hz. Adem gibi çamurdan yaratıldığını öne sürerek eşitlik talep etmesidir. Lilith ne demek? Lilith kimdir, efsanesi nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Lilith Ne Demek Lilith Kimdir, Efsanesi Nedir

Lilith efsanesi sadece İsrailiyatta değil Sümer ve İran mitolojilerinde de geçer. Bazı kaynaklarda bu ismin yerine Succubus adı kullanılır. Succubus'un bir cin ve vampir olarak anlatıldığı efsanelerden bazıları günümüze kadar ulaşmıştır.

Lilith Ne Demek?

Laila kelimesinden türetilmiş olan Lilith sözcüğü, hayalet ve dişi vampir demektir. Birçok kaynakta kötülüğün kaynağı olarak gösterilen Lilith hakkında kaleme alınmış birçok efsane vardır. Bu efsanelerden en yaygın olanı Hz. Adem'in ilk eşi olduğu ve sonra kendi isteğiyle cennetten ayrıldığıdır.

Lilith Kimdir, Efsanesi Nedir?

Lilith, Hz. Adem'in ilk eşidir. Efsaneye göre Hz. Adem ile aynı özden yaratıldığı için eşitlik talep eden Lilith, cennetten çıkar. Kızıldeniz'de bir cinle birlikte olan Lilith'in 100 çocuğu olur. Bu esnada üç melek onu cennete geri döndürmek için yanına gelir. Lilith ise artık bir cinle evli olduğunu ve cennete geri dönemeyeceğini bildirir.

Bu efsanenin birçok farklı versiyonu Sümer, Babil ve Yahudi mitolojisinde anlatılır. İsrailiyattan Türk - İslam kültürüne ''Albastı'' adıyla geçen Lilith'in, lohusalık dönemindeki kadınların bebeklerini çaldığına inanılır. Ancak bunlar tamamen efsanelere dayalı olup Kuran'da ve İncil'de Lilith'ten hiçbir şekilde bahsedilmez.

Kuran'ı Kerim'e göre Hz. Adem'in ilk eşi Hz. Havva'dır. İkisi de çamurdan yaratılmış olup cennetteki yasak ağaçtan yedikleri için cennetten kovulmuştur.