17.03.2021 - 05:20 | Son Güncellenme:
Kurallı cümle, dil bilgisi kurallarına dikkat ederek kurulmakta olan cümledir. Her cümle, çeşitli öğeleri içerisinde barındırmaktadır. Günlük hayatımızda cümlenin içerisinde bulunan öğelerin yerlerini dilediğimiz gibi değiştirebilme imkanına sahibiz. Gün içerisinde konuşurken bunlara dikkat etmiyoruz. Ancak kurallı cümle kurarken, cümle içerisindeki öğelerin doğru yerde olduğuna emin olmamız gerekir. Kurallı cümle bu şekilde durulmaktadır.
Kurallı Cümle Nedir?
Kurallı cümle; herhangi bir dilde kurulacak olan cümlenin, o dilin cümle öğelerine dikkat ederek kurulduğu cümle türüdür. Burada, dilin dilbilgisinde cümle kuruluşu kurallarına büyük önem verilmektedir. Türkçeden bahsedecek olursak, kurallı cümlelerde yüklem sonda bulunmaktadır. Diğer yandan, kurallı cümleler içerisinde yüklem dışındaki diğer öğeler vurgu sırasına göre dizilmektedir. En çok vurgulanmak istenen öğeleri yüklemin hemen önüne koyulur. Yüklemin sonda yer almadığı cümleler ise devrik cümle olarak nitelendirilmektedir.
Kurallı Cümle Örnekleri Nelerdir?
“Kitabı masanın üzerine bıraktım.” “Bu hafta içerisinde ödevleri bitirmelisin.” “Dolaptaki kıyafetlerin hepsini sen mi giydin?” “Şekerlemelerin tamamını sen mi yedin?” Tüm bu cümlelerde, yüklem sonda bulunmaktadır. Vurgulanmak istenen öğe ise yüklemin hemen öncesine yerleştirilmiştir.