EğitimKonveksiyonel Akım Nedir, Nasıl Oluşur? Konveksiyonel Akım Nelere Neden Olur?

Konveksiyonel Akım Nedir, Nasıl Oluşur? Konveksiyonel Akım Nelere Neden Olur?

25.07.2022 - 14:30 | Son Güncellenme:

Konveksiyonel akım, ısıtılan sıvının genişleyerek yoğunluğunun azalması demektir. Yoğunluğu düşük sıvılar ısı kaynağından uzaklaşmaya başlar konveksiyonel akım hareketi denilen bu devinim atmosfer basınç hareketlerine en doğru örnektir. Konveksiyonel akıma bağlı olarak ısınan taraf yükselir, soğuyan taraf aşağı doğru vaziyet alır. Konveksiyonel akım nedir, nasıl oluşur? Konveksiyonel akım nelere neden olur? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Konveksiyonel Akım Nedir, Nasıl Oluşur Konveksiyonel Akım Nelere Neden Olur

 Konveksiyonel akım, yer kabuğunun üzerinde bulunan plakaların hareketidir. Her kabuk bölümü çeşitli plakalarla kaplıdır. Bu kabuklardan her biri kıtalarla okyanusların taşıyıcılarıdır. Konveksiyonel akım sırasında yoğunluğu düşük sıvılar kaynaktan uzaklaşır, yükselen yoğun sıvı düşük ısıda bulunan sıvıların yer değiştirmesine neden olmaktadır.

Haberin Devamı

 Konveksiyonel Akım Nedir, Nasıl Oluşur?

 Konveksiyonel akım, yer kabuğu üzerinde bulunan sıvıların ısıya bağlı hareketi olarak tanımlanabilmektedir. Konveksiyonel akım, merkezde meydana gelen ısı yükselmesine bağlı olarak değişen akım hareketidir. Az yoğunluklu sıvılar ısınmaya bağlı olarak merkezden uzağa yükselmektedir. Yükseliş hareketleriyle soğuk alanlara ilerleyen akımlar düşük ısıdaki sıvıları aşağı doğru çekmektedir. Bu da yer kabuğunda bulunan katmanların hareketi olarak bilinmektedir.

 Konveksiyonel Akım Nelere Neden Olur?

 Konveksiyonel akım, ısı farklılığına bağlı olarak gelişen çekim gücü olarak da tanımlanabilmektedir. Dünya kabuk kısımlarıyla kaplıdır, bu devasa kabuklara plaka denemektedir. Yer kabuğu üzerinde bulunan plakalardan her birinde, okyanuslar, deniz ve kıtalar bulunmaktadır. Her katmanın ısısı ve hareket kabiliyeti farklıdır. Sıvı yer değişim hareketi olarak bilinen konveksiyonel akımla meydana gelen ısı değişimi ve sıvı akım hareketleri değişmektedir.

Haberin Devamı

 Dünya çekirdeği 4400c0 ısıda eriyik bulunduğu ve bunun Demir ve Nikel maddelerinden oluştuğu bilinmektedir. Dünya çekirdeği etrafında dönerek manyetik alan oluşturmakta ve üst kısımlara doğru ısı vermektedir. 15c0 ile 20c0 arasındaki bu konveksiyonel akımla kopmalar ve ayrışmalar meydana gelmektedir. Bu da fırtınalar, depremler ve seller meydana getirir.