EğitimKomparatör Nedir, Ne İşe Yarar? Komparatör Nerelerde Kullanılır?

Komparatör Nedir, Ne İşe Yarar? Komparatör Nerelerde Kullanılır?

05.09.2022 - 16:20 | Son Güncellenme:

Komparatör son zamanlarda sıklıkla araştırılan konulardan birisidir. Diğer adı ile ölçü saati olan komparatör geometrik biçim değişikliklerin kontrolünde kullanılmaktadır. Bununla beraber geniş kullanım alanına da sahiptir. Peki, komparatör nedir, ne işe yarar? Komparatör nerelerde kullanılır detayları ile derledik.

Komparatör Nedir, Ne İşe Yarar Komparatör Nerelerde Kullanılır

Komparatör ölçüm aletlerinden birisidir. Diğer ismi ise ölçü saatidir. Pek çok alanda kullanılan komparatörler bir saat ve kadrandan oluşmaktadır.

Komparatör Nedir?

Komparatör görünüşü bakımından saate benzeyen hassas bir ölçüm aletidir. Diğer ismi ölçü saati olan bu cihaz küçük ölçü farklarının okunmasında, boyutlarının karşılaştırmalı bir şekilde ölçülmesinde ve geometrik biçiminden değişiminin kontrolünde kullanılmaktadır.

Komparatör Ne İşe Yarar?

Komparatör ile hassas makine ve parçaların ölçümleri yapılabilmektedir. Özellikle otomotiv sektöründe araç parça yüzeylerinin birbirine paralelliği ile beraber eksenlerinin aynı doğrultuda olup olmadığı komparatör ile anlaşılmaktadır.

Komparatör Nerelerde Kullanılır?

Komparatörlerin kullanım alanları oldukça geniştir. Dış çap kontrolünde, doğrusal hareketin kontrolünde veya yükseklin kontrolünde kullanılmaktadır. Boyutların mukayeseli ölçümlerinde, küçük ölçü farklarının okunmasında ve geometrik biçim değişimlerinin kontrolünde bu alet kullanılmaktadır. Bunula beraber komparatör ile yüzeye diklik kontrolü, salgı kontrolü, derinlik kontrolü ve üretim kontrolü gibi kontroller de yapılmaktadır. Komparatörlerin kullanım alanları şu şekildedir:

- Düzlem yüzeylerinin düzgünlüğü ve salgıların kontrolünde,
- İş parçaların ölçü farklılıkların kontrolünde,
- Yüzeyin eğrilik, paralellik ve dikliklerin ayarlanmasında,
- İş tezgahların ayarlanmasında,
- İç ve dış derinliklerin kontrolü ile beraber ölçülmesinde kullanılırlar.