EğitimKohezyon Nedir? Biyolojide Kohezyon Örnekleri Nelerdir?

Kohezyon Nedir? Biyolojide Kohezyon Örnekleri Nelerdir?

25.02.2021 - 16:47 | Son Güncellenme:

Kohezyon kuvveti aynı cins iki maddenin birbirlerini çekmesi ile oluşan duruma verilen addır. Bu durumdan dolayı kohezyona aynı zamanda birbirini tutmada denmektedir. Kohezyon molekülün çekim kuvveti anlamına gelir. Birbirinin aynı ya da benzer moleküllerin birbirini çekmesi durumudur. Kohezyon olayı hem katı hem de sıvılarda görülebilir. Pozitif ve negatif olan yüklerin birbirlerini çekme durumudur. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Kohezyon Nedir Biyolojide Kohezyon Örnekleri Nelerdir

Moleküllerin birbirine tutunma sürecinde pozitif ve negatif yükler arasında bağlar oluşur. Bu bağlar ise sürekli yenilenir.

Kohezyon Nedir?

Kohezyon moleküllerin arasındaki etkileşimin bir sonucu olarak meydana gelen durumdur. Kohezyon bir nevi tutunma sürecidir. Kohezyon kuvveti günlük yaşamda denek geldiğimiz olaylardır. Camdaki su damlalarının yapışarak birbirine tutunması olayına kohezyon adı verilir. Kohezyon aynı yapıdaki iki maddenin birbirine tutunması olayıdır.

Kohezyon olayında kütle çekimi gibi bir durum söz konusu değildir. Kohezyon olayı hem sıvılarda hem de katı maddelerde görülebilmektedir. Farklı kutupların birbirini çekmesi durumudur. Bağların süresi çok kısa olsa bile sürekli yenilenmektedir. Hidrojen bağları olarak tanımlanan kohezyon olayı, bitkilerde ise farklı işler. Bitkilerde su farklı yönlerde iletilir.

Kohezyon kavramı dışında bir de adezyon kuvvet kavaramı vardır. Kohezyon kavramı aynı türde moleküllerin tutunması iken adezyon kuvvet farklı türde moleküllerin birbirine tutunması demektir. Kohezyon işlemi ise maddenin atom yapısı ile bağlantılıdır. Kohezyon ile tutunma sağlanmış olur.

Biyolojide Kohezyon Örnekleri Nelerdir?

Kohezyon aynı türdeki moleküllerin tutunma durumunu anlatır. Sıvı maddelerde meydana gelen yüzey gerilimi kohezyon adını almaktadır. Bitkilerde ise suyun zıt yönlerde taşınması söz konusudur. Su bitkilerin kök kısmından odunsu yapıya ilerlerken kohezyon meydana gelir. Şişedeki suyun bitirilmesine rağmen, şişenin içinde su damlalarının kalması durumu da kohezyondur. Banyodan çıktıktan sonra vücutta su damlalarının kalmasının nedeni de kohezyon olarak tanımlanır. 

KEŞFETYENİ
Gülben Ergen'den yeni dövme! Tarihlerin anlamı ortaya çıktı
Gülben Ergen'den yeni dövme! Tarihlerin anlamı ortaya çıktı

Cadde | 19.04.2025 - 07:31

Her dönem adından söz ettiren, son zamanlarda Demet Akalın ile yaşadığı gerilimle tekrar konuşulan Gülben Ergen'den yeni dövme geldi.

Yazarlar