02.04.2021 - 12:35 | Son Güncellenme:
Türkiye'de kışlık hazırlıklar için özellikle de mutfak alanında hazırlanabilecek çok sayıda fikir vardır. Bu fikirlerden birçoğuna sıklıkla rastlanmaktadır.
Kışlık Hazırlıklar Nelerdir?
Kışlık hazırlıkların başında temeli çeken bazı ürünler bulunmaktadır. Dondurucuda bamya, közlenmiş kırmızı biber, Dondurucuda patlıcan saklama gibi hazırlıklar kışlık hazırlıkları içermektedir.
Kışlık hazırlıklar genelde Mayıs ayında başlayarak Ekim ayına kadar sürmektedir. Turşu, erişte ve tarhana ilk akla gelen kışlık hazırlıklardır.
Kışlık hazırlık dondurucuya bezelye atma ve salamura yaprak yapma ile başlar. Ekim ayında da köz kırmızı biber turşusu ile son bulur.
Domates sosları, köz patlıcanlar, taze fasulye de kışlık hazırlıklar içerisinde yerini alır.
Kış İçin Mutfakta Hangi Hazırlıklar Yapılır?
Kış için mutfaktaki hazırlık yaz döneminde alınacak mevsim sebzeler ile başlar. Yazlık mevsim sebzeler kış için hazırlanmak üzere kişi isteğine bağlı olarak pazardan satın alınır. Malzeme alımı hazırlık için ilk adımdır.
Kişiler kışın hangi yiyeceği daha çok tüketiyorsa hazırlığını da bu bağlamda yapar. Genel anlamda bakıldığında kış için mutfaktaki hazırlığın en başını tarhana ve domates suyu çekmektedir.
Salça, turşular ve reçel yapımları da kış için mutfakta tercih edilen hazırlıklardır. Dondurucuya atılan yiyecekler de kış hazırlıklarının neredeyse tamamını kapsamaktadır. Her sebze dondurucuya paketlenerek atılmaktadır.
Yapılan alışverişte sebzeye göre paketlerin de alınması önem arz etmektedir. Örneğin domates suyu yapımı için domates ile birlikte kavanoz ve kapakları alınır.
Dondurucuya bezelye koymak için ise bezelye ile birlikte ağzı kapalı, hava almayacak poşet paketlemeleri de hazırlığı kapsar.
Yeşil fasulye ve barbunya gibi yiyeceklerin kış için saklanmasında çiğden olacak şekilde yıkama ve vakumlu poşetler kullanılır. İsteğe göre bu sebzeler yemeklik olarak pişirilip yine vakumlu poşetler ile saklanmaktadır.
Konserve, asidik hale getirme, dondurma, kurutma işlemleri mutfakta kış için yapılan hazırlık işlemleridir. Her hazırlık işlemi seçilen sebzeye göre yapılmaktadır.
Kurutma hazırlığında en çok biber, patlıcan ipe dizilerek yapılmaktadır. Nane ve fesleğen kurutmak ise yere serilerek kış için hazırlanmaktadır.
Asidik hale getirme hazırlığında en çok tercihe dilen turşu yapımıdır. Bu işlem için sebze dışında sirke, tuz ve suya ihtiyaç vardır. Limon da ihtiyaç listesinde yer alır. Bu malzemeler alınarak hazırlık yapılır. Salatalık, kırmızı biber, acı biber kış için mutfakta yapılan turşu çeşitleridir. Turşular genelde cam kavanoz ya da bidonlarda saklanmaktadır.