EğitimKıpçaklar (Kumanlar) Kimdir? Nerede Ve Ne Zaman Kurulmuştur?

Kıpçaklar (Kumanlar) Kimdir? Nerede Ve Ne Zaman Kurulmuştur?

24.02.2022 - 17:14 | Son Güncellenme:

Kıpçaklar (Kumanlar) kimdir ve ne zaman kurulmuştur merak edilen konulardan biridir. Özellikle tarihe ilgi duyan kişiler tarafından da sık sık araştırılan konular arasındadır. Bu bakımdan Kıpçaklar (Kumanlar) kimdir öğrenebilir ve konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Kıpçaklar (Kumanlar) kimdir? Nerede ve ne zaman kurulmuştur detayları ile derledik.

Kıpçaklar (Kumanlar) Kimdir Nerede Ve Ne Zaman Kurulmuştur

Kıpçaklar (Kumanlar) eski Türk devletlerinden biridir. VIII. yüzyılda Göktürklerin batısında yaşayan Türk boylarına Kıpçaklar (Kumanlar) denir ve dilleri de Kıpçakçadır.

Kıpçaklar (Kumanlar) Kimdir?

Kıpçaklar (Kumanlar) Göktürk Devleti'nin batısında yaşamış olan bir Türk boyudur. Eski Türk halklarından biri olan Kıpçaklar üç kol halinde var olmuştur ve dilleri de Kıpçakçadır. İrtiş boylarında bulunan Kimeklerin İşim - Tobol vadisinde yer alan bir koldur.

Nerede Ve Ne Zaman Kurulmuştur?

Kıpçaklar, Moğolların istilasından önce İdil, Don ve Siriderya aralarında, Kırım ile Kafkas dağlarında, Hazar'ın kuzey kesiminde ve Kazakistan'ın kuzeybatı kısmında uzun bir süre yaşamıştır. Varlıkları boyunca birçok Türk kavmi ile karışmış olmalarından dolayı Bizans, İran, Rusya, Suriye ve Doğu Avrupa ile sürekli olarak ticari, askeri ve iktisadi olarak ilişkiler de kurmuştur. 8. ve 9. yüzyıl civarlarında Orta Asya'dan Urallara gelmiş olan Kıpçaklar (Kumanlar) burada üstünlük kurmuşlardır ve hayatlarına devam etmişlerdir. Sonrasında Kıpçaklar Siriderya boylarının içerisinde ve Oğuz boylarıyla Orta Asya’da görülmüştür. Göktürk Devletinin batı alanında yaşamış olan Kumanlar eski bir Türk boyudur.