EğitimKesitsel Araştırma Nedir, Nasıl Yapılır? Kesitsel Araştırma Ne İşe Yarar?

Kesitsel Araştırma Nedir, Nasıl Yapılır? Kesitsel Araştırma Ne İşe Yarar?

26.07.2022 - 16:20 | Son Güncellenme:

Kesitsel araştırma bir sağlık sorunu için risk altındaki toplumun seçilen örnek grubuna ya da tamamına yapılan bir araştırmadır. İncelenen sağlık sorunu ya da hastalık farklı faktörler ile incelenir. Bu sayede hastalığa sebep olan etkenler ile hastalığın ilişkisi araştırılır. Kesitsel araştırmanın ne olduğu ile beraber nasıl yapıldığını ve ne işe yaradığını da sizler için ayrıntıları ile derledik.

Kesitsel Araştırma Nedir, Nasıl Yapılır Kesitsel Araştırma Ne İşe Yarar

 Kesitsel araştırmalar genelde halk sağlığını tehdit eden sorunların boyutunu ve sebebini öğrenmek için yapılır. Planlanması ve değerlendirilmesi de kendine has araştırma yöntemi ile yapılır.

Haberin Devamı

 Kesitsel Araştırma Nedir, Nasıl Yapılır?

 Kesitsel araştırma, ilgilenilen hastalıkların toplumdaki sıklığını araştırır. Bütün toplum için genellenebilir sonuçlar elde ederek toplumun tamamını ya da bir kısmını temsil eden örnekler inceler. Hastalık ile ilişki olabilecek olan faktörleri belirlemek için de yapılması mümkündür. Etken ve sonuç için aynı anda durum değerlendirmesi yapılır. Laboratuvar incelemesi, muayene ya da anket ile verilerin elde edilmesi mümkündür. Aynı anda farklı yaşlardaki kişiler incelenir. Bir yarışmada 2,3 ve 4 yaşındaki çocuklar seçilerek üzerinde araştırma yapılabilir. 

 Kesitsel Araştırma Ne İşe Yarar?

 Kesitsel araştırmalarda risk altında olan toplumun bir kısmı ya da tamamı incelenerek hastalığın sebebi bulunmaya çalışılır. Bu yönü ile beraber bazı durumlarda vaka kontrol gruplarından daha güvenilir sonuç almak mümkündür. Eğer çalışılan grup büyük olursa her konuya ilişkin bildi toplamak mümkün olmaz. Bu nedenle örneklem seçilebilir.