Eğitim‘Kayıtlarda bağış alınmayacak’

‘Kayıtlarda bağış alınmayacak’

06.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Milli Eğitim Bakanı Özer, bütün okullara 3,1 milyar TL bütçe gönderdiklerini, artık velilerin okullarla hiçbir maddi ilişkisi olmayacağını söyledi. Yeni öğretmen atamaları olabileceğini açıklayan Özer, tepki çeken Kariyer Basamakları Sınavı için “Öğretmenlerimiz birbirleriyle değil, kendileriyle yarışa-caklar” dedi.

‘Kayıtlarda bağış alınmayacak’

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 2022-2023 eğitim öğretim yılı uyum programı kapsamında Ankara’daki Hamdullah Suphi İlkokulu’nu ziyaret etti. Burada veli ve öğretmenlerle bir araya gelen Özer, velilerden gelen bağış şikâyetlerine değinerek, “Bu sene ilk defa temel eğitim okullarımıza bütçe gönderdik. Bütün okullara 3,1 milyar TL gönderildi. Okullarımız henüz sadece 1 milyarını kullanabildi. Toptur, kağıttır, onarımdır, şöyledir, böyledir; okullarla hiçbir maddi ilişkiniz bundan sonra olmayacak” dedi. Okul öncesi eğitime yapılan yatırıma ilişkin de açıklamalar yapan Bakan Özer, “Yıl sonuna kadar anaokullarımızın sayısını 3 bine çıkartacağız. Her mahallede çocuklarımızın gidebileceği anaokulları olacak” diye konuştu. TRT Haber’in canlı yayınına da katılarak eğitim gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özer, burada da eğitimle ilgili merak edilen soruları cevapladı. Bakan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Haberin Devamı

‘Sessiz bir devrim’

*MEB, ortaöğretim kurumlarına bütçe gönderiyordu fakat temel eğitim, anaokulu, ilkokul ve ortaokullara bütçe göndermiyordu. İlk defa temizlik, kırtasiye, küçük onarım ve eğitim ortamlarının zenginleştirilmesi bağlamında tüm okullarımıza bütçe gönderildi. Aslında bu sessiz bir devrimdir.

*Yıllardır kayıt paralarıyla ilgili sanki MEB bu kadar yatırım yapmasına rağmen okulların ihtiyacını karşılayamıyormuş gibi bir algı vardı. Biz bu algıyı bu dönem yıktık. Veli isterse okul aile birliğine bağışta bulunabilir ancak kayıt için okul yönetimi kesinlikle ücret talep edemez.

*Hedefimiz, geçen hafta atadığımız 20 bin öğretmenimizin 12 Eylül’de sınıflarında hazır olmalarını sağlamak.

* Son yirmi yıllık süreçte hiçbir yıl yok ki öğretmen ataması olmasın. İhtiyaca binaen atamalar mutlaka olacaktır. Bakanlığımızın değişen ve yenilenen eğitim politikalarına bağlı olarak branşsal bazda öğretmen atamalarımız gerçekleşecektir.

Haberin Devamı

‘Kendileriyle yarışacaklar’

*Yeni öğretmenlik kariyer basamakları yükselme sistemimizle öğretmenlerimiz birbirleriyle değil, kendileriyle yarışacaklar. Mevcut eğitim sisteminde uzman ve başöğretmenler var. Sınavı yeni koymuş değiliz. Öğretmenlere özgü bir kariyer yolunun açılması Öğretmenlik Meslek Kanunu garantisi altında. Yeni olan hiçbir şey yok. İnşallah 19 Kasım’da suhuletle süreci yöneterek öğretmenlerimizin büyük çoğunluğunu uzman ve başöğretmen olarak sistemde göreceğiz.

* Biz eğitimde okullaşma oranlarını 70 yıl gecikmeyle yüzde 90’ın üzerine çıkardık.

* İlk kez 136 milyon yardımcı kaynak çocukların masasında yeni eğitim öğretim yılında hazırlanmış oldu. Bu bağlamda 12. sınıflara 20 tane farklı kaynak dağıtacağız.

*Hedefimiz 5 yaşta okullaşma oranını yüzde 100’e ulaştırmak. Biz bunun için 3 bin yeni anaokulu, 40 bin yeni ana sınıfı yapmak üzere yola çıktık.

*Birçok meslek lisesi yüzde 1’lik başarı diliminden yani en yüksek başarı diliminden öğrenci almaya başladı.

* 2022’de hedefimiz 7 bin 500 tane patent, faydalı model, marka tasarım tescilini almaktı, 7 bin 800’e ulaştık. Daha 2022 bitmedi. İlk defa meslek liseleri tescilini aldıkları ürünlerini ticarileştirdiler.

Haberin Devamı

*Mesleki Eğitim Kanunu’nda üç iyileştirme yaptık. Bundan önce Türkiye’deki mesleki eğitim merkezlerindeki çırak, kalfa sayısı 159 bindi, bugün 710 bin. Yılın sonuna kadar Cumhurbaşkanımızın açıkladığı gibi 1 milyon gencimizi mesleki eğitim merkezleriyle buluşturacağız.

*2021’in sonunda Türkiye’de kütüphanesiz okul kalmadı. Bu proje başlarken mevcut kütüphanelerde 28 milyon kitap vardı, şu anda 80 milyon kitap var. 2022’nin sonuna kadar kitap sayısını 100 milyona çıkaracağız.