EğitimKaracaahmet Mezarlığı Nerededir? Ne Zaman Ve Kim Tarafından Yaptırılmıştır?

Karacaahmet Mezarlığı Nerededir? Ne Zaman Ve Kim Tarafından Yaptırılmıştır?

04.04.2023 - 14:30 | Son Güncellenme:

Ülkemizin en büyük ve dünya genelinde de sayılı büyük mezarlıklarından olan Karacaahmet Mezarlığı çok fazla merak edilen ve araştırılan bir yer olarak karşımıza çıkmaktadır. Genelde pek çok kişi tarafından Karacaahmet Mezarlığı nerede? Ne zaman ve kim tarafından yapıldı sizler için ayrıntıları ile derledik.

Karacaahmet Mezarlığı Nerededir Ne Zaman Ve Kim Tarafından Yaptırılmıştır

Karacaahmet Mezarlığı adını, Karaca Ahmet'ten almıştır. Hacı Bektaş-ı Veli tarafından İstanbul'a İslam dinini yayması için gönderilen Karaca Ahmet'ten bu mezarlık ile tanınmaktadır. 

Haberin Devamı

 Karacaahmet Mezarlığı Nerededir?

 Karacaahmet Mezarlığı, İstanbul şehrinde, Üsküdar ilçesinde yer almaktadır. İstanbul'da yer alan en büyük ve en eski mezarlık olarak bilinir. Günümüzde de içinde bulunan yollar ve Karacaahmet Sultan Dergâhı hep birlikte yaklaşık olarak 750 dönümlük çok geniş bir araziyi kaplamaktadır. Mezarlık; 5 farklı bölgeye ayrılmaktadır. Bunlar da Miskinler, Şehitlik, Saraçlar Çeşmesi, Duvardibi ve Musallâ bölgeleri olmaktadır.

 Mezarlık, genelde kuzeyinde Tunusbağı güneyinde de İbrahimağa çayırına doğru çok eğimli bir arazi yapısına sahip olmaktadır. Mezarlığın en çukur bölümünü de Seyitahmet deresi vadisi teşkil etmektedir. Güney bölgesinde İbrahimağa çayırının devamında olan, Karacaahmet Mezarlığı alanından ayrı olarak kabul edilen Ayrılık Çeşmesi Mezarlığı da bulunmaktadır. 

Haberin Devamı

 Karacaahmet Mezarlığı Ne Zaman ve Kim Tarafından Yaptırılmıştır?

 Karacaahmet Mezarlığının resmen bir mezarlık olması 1582 yılında, 3.Murat'ın annesi ve de 2. Selim'in eşi olan Nurbanu Sultan'ın sahip olduğu arazilerinin124 dönümlük olan kısmını mezarlık olarak, ayırması ve bu alanlara da serviler diktirmesi ile olmuştur. 

 Resmi kaynaklara bakıldığı zaman da adı ilk defa1698 senesinde Karacaahmet Sultan Mezarlığı şeklinde geçen mezarlığın, başka bir ismi de Üsküdar Mekabir-i Müslimini olarak geçmektedir. Genel olarak ilk başta çok boş, sessiz, sakin ve temiz bir defin alanı olan mezarlık, yüzyıllar boyunca İstanbul'da yaşayan kişi tarafından tercih edilen bir yer olmuştur. Kurulduğu günden bu tarafa kesintisiz bir şekilde hizmet sağlamaktadır. 

 Karacaahmet Mezarlığı, 1917-1940-1956 ve de 1974 yıllarından 4 defa istimlak edilmiştir. Bunun sonucunda da özellikle de 1974 yılından Karayolları istimlak sürecinde çok ciddi biçimde tahrip olmuştur. Pek çok ünlü kişinin yattığı mezarlık en büyük ve an kalabalık mezar olarak, günümüzde de çok fazla tercih edilmektedir.

 

YAZARLAR