30.03.2021 - 14:13 | Son Güncellenme:
Türkiye'deki hukuk sistemine kamu denetçiliğinin girmesinin gayesi, kanundaki deyimiyle “idarenin her çeşitten eylem ve işlemleriyle tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı olan adalet anlayışı içerisinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk açısın incelenmesi önem taşımaktadır.
Kamu Denetçiliği Kurumu Nedir, Ne İşe Yarar?
Kamu denetçiliği bilinen bir diğer adıyla ombudsmanlık İsveçe'de “aracı” anlamına gelmekte olan ‘ombuds’ ve “kişi” anlamına gelmekte olan ‘man’ sözcüklerden oluşmuş olup aracı kişi anlamına gelir.
Yurtdışı uygulamalarına bakıldığında genel olarak Ombudsman terimi, Parlamento tarafından halkın şikayetlerini dinleyerek, çözümlere ulaştırmak amacı doğrultusunda seçilmiş olan kimse yahut kişileri simgelemektedir.
Türkiye'nin hukuk sisteminde kamu denetçiliğinin girmesindeki amaç, kanundaki ifadesiyle “idarenin her çeşit eylem ve işlemleriyle tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı olan adalet anlayışı içerisinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk bakımlarından incelemek, araştırmak ve önerilerde bulunmak” biçiminde tarif edilmektedir.
KDK'nın Başlıca Görevleri Nelerdir?
Kurum,6328 sayılı Yasa ile, gerçek ve tüzel şahısların idarenin işleyişi alakalı şikâyetlerini inceleyip, araştırmak ve idareye tavsiyelerde bulunmak amacı doğrultusunda kurulmuştur. “İnsanların en hayırlı olanı insanlara en çok faydası dokunandır” inanışı doğrultusunda “İnsanı yaşat ki Devlet yaşasın” ilkesini kendisine rehber edinmiş durumda olan Kamu Denetçiliği Kurumunun görevleri şunlardır;
- Hak arama kültürünün yaygınlaşmasına,
- İyi yönetim ilkelerinin yerleşmesine,
- İdarenin hizmet kalitesinin yükseltilmesine,
- Hukukun üstünlüğünün sağlanmasına,
- İnsan haklarının gelişmesine,
- Şeffaf hesap verebilir, insan odaklı bir idarenin ortaya çıkmasına katkı sağlama çabasındadır.