21.03.2022 - 16:55 | Son Güncellenme:
Kafkasya, Karadeniz denizi ile Hazar denizi arasındaki Asya ve Avrupa'nın sınırındaki bölgedir. Ayrıca Avrupa'nın ne büyük dağı olan Elbrus Dağı da Kafkas bölgesinde yer almaktadır.
Kafkasya Neresidir?
Kafkasya, Hazar denizi ile Karadeniz arasındaki, Asya ve Avrupa'nın da sınırındaki bölgenin ismi olarak karşımıza çıkar. Avrupa'nın en yüksek dağı olan Elbrus Dağı da bu bölgede yer alan bir dağdır. Ayrıca Kafkasya coğrafi ve siyasi olarak da ikiye ayrılan bir bölgedir. Kuzey Kafkasya ve Güney Kafkasya olarak ikiye ayrılan bölgenin Güney Kafkasya alanı egemen ve bağımsız devletlerden oluşurken Kuzey Kafkasya bölümü Rusya Devleti'nin içinde yer almaktadır. Doğal sınırlarına bakıldığında bölgenin batısında Karadeniz, doğusunda ise Hazar Denizine vardır. Kafkas dağları da Taman yarımadasından başlar ve Apşeron yarımadasına kadar da gider. Kafkas dağlarının uzunluğu 1440 kilometreden fazladır ve genişliği de 50 - 225 km arasında değişiklik gösterir.
Kafkasya Ülkeleri ve Bölgeleri Hangileridir?
Kafkasya ülkelerinin hangi ülkeler oldukları ve bu ülkelerinde Kafkasya'nın hangi bölgesinde bulunduğu merak edilen konulardan biridir. Kuzey Kafkasya'da yer alan ülkeler arasında Çeçenistan, Kuzey Osetya, İnguş, Kabarda - Balkar, Karaçay - Çerkez, Kalmuk, Rusya'ya bağlı Dağıstan ülkeleri bulunmaktadır. Güney Kafkasya'da ise Ermenistan, Azerbaycan ve Gürcistan yer alır. Geneline bakıldığında dağlık bir bölge olduğu için Kafkasya topografik olarak farklı özelliklere sahiptir. Etnik bakımdan da çeşitlilik gösteren bölgede yaklaşık 22.500.000 civarında bir nüfus vardır.
Kafkas bölgesinde yaşayan halklar arasında Hevsur, Svan, Megrel, Laz, Gürcü, Lezgi, Dargın, Lek, Avar, İnguş, Çeçen, Abazin, Abhaz, Çerkez, Kabartay (Kabarda) ve Adige gibi gruplar mevcuttur. Kafkasya'da Türk kökenli olarak Azeriler, Karaçaylar, Nogaylar, Balkarlar ve Kumuklar yaşamaktadır. Nüfus olarak en fazla olanları Azerilerdir. Azeriler Rusya Federasyonu'nun farklı bölgelerinde, Dağıstan, Azerbaycan ve Gürcistan ülkelerine yayılmış olan yaşamaktadır. Ermeniler bölgenin güney kesiminde yer alan Ermenistan Cumhuriyeti'nde yaşarken İranlılar da küçük küçük gruplar şeklinde Dağıstan, Azerbaycan ve diğer cumhuriyetlerde yaşar. Nüfusun dağılım şekli tamamen bölgenin tabiat ve coğrafi şartlarına bağlı olarak belirlenir. Yüksek ve dağlık alanlarda nüfus olmazken Kuzey Kafkasya'nın verimli ovalarının çevresinde birçok köy ve şehirde kalabalık bir nüfus yaşar.