Eğitimİtibari Para Nedir, Özellikleri Nelerdir? İtibari Para Örnekleri Nelerdir?

İtibari Para Nedir, Özellikleri Nelerdir? İtibari Para Örnekleri Nelerdir?

01.06.2022 - 16:50 | Son Güncellenme:

İtibari para değerini mal ya da bir ürün yerine devletten alan bir paradır. İtibari paranın değeri bu parayı oluşturan devletin gücüne bağlıdır. Genelde yatırım yapmak, hizmet ya da ürün almak için ülkeler itibari para kullanır. İtibari paranın özellikleri ve örnekleri ile ilgili merak edilen detayları ile derledik.

İtibari Para Nedir, Özellikleri Nelerdir İtibari Para Örnekleri Nelerdir

İtibari para 17. yüzyılda ilk olarak İsveç, İspanya ve Hollanda tarafından kullanılmış bir paradır. Çoğu ülke tarafından mal, hizmet satın almak için ya da yatırım için kullanılır. İtibari paranın değeri ülkelerin itibarına ve ekonomik durumlarına bağlı olarak değer görür.

Haberin Devamı

İtibari Para Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Ülke içerisinde devletlerin yasal ödemeler için kullandıkları kağıt ve metal paralara itibari para adı verilir. Fiziksel değerleri ile değil yalnızca yazan değerleri ile kullanılan paralardır. Mal ve hizmet alışlarında kullanılan itibari paranın üzerinde imza bulunur ve taklit edilmesi yasaktır. İlk olarak 17.YY ortaya çıkmış olan itibari para birçok ülke tarafından kullanılmaktadır.

Paranın kontrolsüz bir şekilde basılması ve kullanılmasının önüne geçmek için itibari para ortaya çıkmıştır. Bu durumlar paranın değeri azalttığından devletler bu durumun önüne geçmeyi amaçlamıştır. Paranın değerine ve ülkelerin ekonomik durumlarına göre itibari para da değerini belirler.

Haberin Devamı

İtibari Para Örnekleri Nelerdir?

Altın ya da diğer paralara endeksli olmadan devlet tarafından desteklenerek basılan para itibari paradır. Türkiye tarafından basılan Türk Lirası, Amerika tarafından basılan Amerikan Doları, Çin tarafından basılan Çin Yuanı itibari paraya örnektir. Devletler itibari parayı merkez bankası tarafından çıkartır, basar ve kontrolünü sağlar.

İlk para Çin tarafından basılarak 11. yüzyılda kullanılmıştır. 13. yüzyıl itibariyle ise tüm Avrupa ülkelerine yayılmış ve çoğu ülke tarafından para basılmaya başlanmıştır. Paranın dönüşümü zamanla olmuş ve ülkeler tarafından uygulanmıştır.