Eğitimİşletme Sermayesi Nedir, Nasıl Hesaplanır? İşletme Sermayesi Neye Eşittir?

İşletme Sermayesi Nedir, Nasıl Hesaplanır? İşletme Sermayesi Neye Eşittir?

01.06.2022 - 16:47 | Son Güncellenme:

İşletmelerin bilançosunda bulunan dönen varlıklar ve kısa vadeli borçlar ile net işletme sermayesi bulunabilmektedir. Bu kalemlerin arasındaki fark işletmelerin kendi sermayelerini göstermektedir. Fakat sadece dönen varlıkların toplamı ise brüt işletme sermayesini göstermektedir. Peki, işletme sermayesi nedir, nasıl hesaplanır? İşletme sermayesi neye eşittir? İşte sizlere işletme sermayesi ile ilgili detaylar.

İşletme Sermayesi Nedir, Nasıl Hesaplanır İşletme Sermayesi Neye Eşittir

İşletme sermayesi şirketin likidite, etkililik ve genel sağlık ölçüsü olmaktadır. Çünkü net işletme sermayesi stok yönetimi, nakit yönetimi, borç yönetimi ve alacak yönetimini içermektedir.

Haberin Devamı

İşletme Sermayesi Nedir?

Net işletme sermayesi bir firmanın aktiflerinin nakit yaratma gücü olarak tanımlanabilir. İşletme sermayesi şirketin gelecek dönemde nakit yaratma kapasitesini ve bugünkü değerini belirlemektedir. İşletmelerin bilançosunda bulunan dönen varlıklarından kısa vadeli borçların çıkarılması sonucunda elde edilen farka net işletme sermayesi adı verilmektedir. Net işletme sermayesinin diğer bir tanımı ise şirketlerin dönen varlıkları ile kısa vadeli borçlarını karşılayabilme gücü olarak tanımlanmaktadır.

İşletme Sermayesi Nasıl Hesaplanır?

İşletmelerde dönen varlıkların kısa vadeli borçları karşılama gücü ne kadar fazla ise işletmelerin sermayesi de o kadar yüksek olur. Fakat burada dönen kalemleri oluşturan kalemlerin nitelikleri de çok önemlidir. Dönen varlıklar içerisinde nakit veya nakde dönüştürülebilen kıymetlerin olması işletme sermayesinin güçlü olduğunu göstermektedir.

Haberin Devamı

İşletmeler net işletme sermayesini hesaplamak için bilançodaki dönen varlıklardan kısa vadeli yabancı kaynaklarını çıkarmaları gerekmektedir. Sonucun pozitif olması dönen varlıkların kıs vadeli yabancı kaynaklarını karşıladığını göstermektedir.

İşletme Sermayesi Neye Eşittir?

Dönen varlıklar işletmelerin likit ve benzeri varlıklarını göstermektedir. Kısa vadeli borçlar ise 12 aydan daha kıza olan borçları göstermektedir. Bu farkın pozitif olması ise işletmenin faaliyetlerini dem ettirebileceğini göstermektedir. Net işletme sermayesinin karşılığı şu şekilde gösterilmektedir:

- Net İşletme Sermayesi = Dönen Varlıklar - Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar