Eğitimİslamda Bilginin Kaynakları Nelerdir?

İslamda Bilginin Kaynakları Nelerdir?

04.06.2021 - 14:27 | Son Güncellenme:

İslamiyet’te bilginin kaynağı büyük bir öneme sahiptir. Doğru ve ahlaklı yaşamak, aynı zamanda İslamiyet’in gereklerini yerine getirme noktasında ön plana çıkar. Peki, İslam’da bilginin kaynakları nelerdir? İşte bu konu üzerine merak edilen bilgiler.

İslamda Bilginin Kaynakları Nelerdir

İslamiyet’te üç farklı bilgi kaynağı bulunmaktadır. Bu kaynakların her biri kendi içerisinde belli bir tanıma sahiptir. O yüzden Müslümanların bu bilgi kaynaklarını bilmesi ve ne anlama geldiğini öğrenmesi gerekir. Böylece yaşam içerisinde bunları uygulamak ve İslamiyet'in gerekliliklerini yerine getirme açısından önemli bir yere sahip hale gelir.

Haberin Devamı

İslam’da Bilginin Kaynakları Nelerdir?

İslamiyet'e göre doğrunun bilgi kaynakları 3 farklı şekilde ele alınmaktadır. Bu kaynaklar hem insanlık için hem de Müslümanlar adına büyük bir öneme sahiptir.

  - Salim akıl

 - Doğru haber

 - Salim duyular

Bu bağlamda her birinin, yani İslamiyet’teki bilgi kaynaklarının kendi içerisinde tanımlamalar bulunmaktadır. Bu tanımlamalar bir insanı doğruya ve gerçeğe sürüklemek suretiyle, İslamiyet'e uygun bir yaşamın gerçekleştirilmesine olanak tanır.

İslam'da Bilgi Kaynaklarının Tanımları

İslam’daki üç farklı bilgi kaynağına ele almak suretiyle onların ne anlama geldikleri daha iyi şekilde anlaşılabilir.

Salim akıl: İnsan aklıyla doğruyu ve yanlışı, iyiyi ve kötüyü, faydalı ve zararlıyı kavrama niteliğine sahiptir. Bu bağlamda iradesi ile seçimini yapar ve böylece seçimleri üzerinden sorumlu tutulur. O yüzden Allah'a hakkıyla kulluk edebilmek adına Kur'an-ı Kerim'in ne dediğini anlamak, bu bağlamda nelerden kaçınılması gerektiğini öğrenmek çok önemlidir.

Haberin Devamı

Doğru haber: Haberin bir bilgi kaynağı olabilmesi adına öncelikle doğru olması gerekmektedir. Bu sebepten dolayı İslam üzerinden ele alındığı vakit, doğru haber aynı zamanda sadık haber olarak ifade edilir. Doğru haber ise vahiy ile beraber mütevatir olarak ikiye ayrılır. Allah'ım bir melek vasıtasıyla kulunu bilgilendirilmesi vahiy olarak bilinir. Yalan üzerine birleşmemiş bir topluluğun verdiği haber ise mütevatir şeklinde anlatılmaktadır.

Salim duyular: Dış dünya üzerinden uyaranları koklama, duyma, dokunma, görme ve tat alma ile işitme organları üzerinden algılama yeteneği şeklinde öne çıkar. Eğer kişi bu konuda herhangi bir sağlık sorunu yaşamıyorsa, bu duygular üzerinden bilgi edinme imkanı sağlar.