28.04.2023 - 09:59 | Son Güncellenme:
İnsan, tüm evrenin tek akli varlığına sahip olan varlıktır. Gerçekçi ve insan bilinci, belirli bir kimliğe sahip olmaktadır.
İnsan Nedir?
İnsan, özgür iradeye sahip, kendini üretebilen, idare edebilen, düşünebilen ve duygu yönlerine hakimiyet sağlayabilen bir yaratılıştır. Bir insanın karakteri, faaliyetleri, değerleri, hedefi, amaçları, yapacağı tercihleri, kendisinin rehberliğini üstlenecek ve önceliklerini keşfetmek insanın bilincinin gerçek ve temel ihtiyaçlarıdır. İnsanın sahip olduğu bilinç tıpkı bir bilgisayar gibi, işlemcisi olmadan bir işe yaramamaktadır.
İnsan hem geçmişi hem de geleceğinden öğreneceği şeyler için yaşamaktadır. Rasyonel bir insanda görebileceğiniz; kendi amaçlarını, değerlerini ve tercihlerini yargılarken gerçek standartlar doğrultusunda almaktadır.
Çünkü bilincin tek kaynağı gerçekliktir. İnsan kendi aklı ile bulamadığı, göremediği, kanıtlayamadığı bir şeye kısmen de olsa kabul etmesi kendi tabiatına uygun olmaktadır. Böylece kendisinin oluşturduğu tabiatta yaşam sürmektedir.
Felsefi Açıdan İnsan Nasıl Yorumlanmıştır?
Felsefe bilimi göre insan, düşünen bir varlık olarak görülmektedir. İnsan her şeyden önce bir canlı organizmasıdır. Bir insanı, diğer canlılardan ayıran şey insanın evrim süresi boyunca dilini değiştirmesi, konuşmaya başlaması, dünyayı kavrayabilmesi ve bu nedenle kavramsal düşünmesi ayırmaktadır. Hayvanlar şuursuz bir varlıktır.
Eğitebilirsin, ama bir süre sonra şuuru olmadığı için kendi doğası gereği özgürce hareket eder. Ama insan doğar, büyür, öğrenir, bilge noktasına gelir, öğretir ve ölür. İnsan bütün hayatı boyunca bir şeyler öğrenme çabasında olan, öğrendiğine inanan ve onu uygulayan, kendini nasıl rahat hissederse öyle yaşayan bir organizmadır. Bir bilgiyi öğrendiği zaman onu kendine yorulmayarak ona inanmaktadır.