EğitimHipoventilasyon Nedir, Neden Olur? Hipoventilasyon Nasıl Tedavi Edilir?

Hipoventilasyon Nedir, Neden Olur? Hipoventilasyon Nasıl Tedavi Edilir?

26.07.2022 - 14:17 | Son Güncellenme:

Hiperventilasyon hastalığı, hızlı ve derin nefes alma olarak tanımlanır. Genel olarak, hiperventilasyon sorunu anksiyete ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Nefes açlığı olarak da bilinen bu rahatsızlık baş dönmesi, kalp çarpıntısı gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Hipoventilasyon nedir, neden olur? Hipoventilasyon nasıl tedavi edilir sizler için derledik.

Hipoventilasyon Nedir, Neden Olur Hipoventilasyon Nasıl Tedavi Edilir

Kafaya alınan darbe, kanama, kalp krizi gibi yaygın nedenleri bulunan hipoventilasyon ülkemizde çok sık karşılaşılan bir sorundur.

Hipoventilasyon Nedir?

Haberin Devamı

Hiperventilasyon sorunu hızlı ve derin nefes alma anlamına gelir. Kişi nefes alamadığını hisseder ve derin, hızlı nefesler almaya başlar. Tıpta bu duruma hiperventilasyon sendromu denilmektedir. Türkçesi ise nefes açlığı şeklinde tanımlanır. Kişi o an nefes alsa da bu ona yetmez olur. Hiperventilasyon oluştuğu için kandaki karbondioksit seviyesi aniden düşer ve bu nedenle beyne giden kan damarları daralır. Hasta daha fazla oksijen almaya çalıştıkça karbondioksit seviyesi azalır.

Neden Olur?

Hiperventilasyon nedenleri arasında birçok faktör bulunmaktadır. Genellikle endişe, panik, stres ve ya sinirlilik halinde ortaya çıkar. Yaygın olarak görülen diğer nedenleri ise şu şekilde sıralanabilir;

- Kanama

Haberin Devamı

- Aşırı dozda ilaç

- Şiddetli acı

- Akciğerlerde enfeksiyon

- Gebelik

- KOAH veya astım gibi hastalıklar

- Kafa darbeleri

- Kalp krizi

- Diyabetik ketoasidoz

- 6.000 feet’in üzerindeki yüksekliklere ulaşma

Hipoventilasyon Nasıl Tedavi Edilir?

Hiperventilasyonun tedavisi için öncelikle altta yatan nedeni bulmak ve ona uygun bir tedavi yöntemi uygulamak gerekir. Bunun için ise Nöroloji doktoruna gidilmesi doğrudur. Doktor hastanın gerekli tıbbi kontrollerini yaptıktan sonra yine bir takım tetkikler yapar. Hiperventilasyona korku, anksiyete veya panik sebep ise ilaçlarla birlikte terapiste de yönlendirir. Yani kişinin durumuna göre bir tedavi yöntemi seçilir.