11.12.2021 - 03:45 | Son Güncellenme:
Bir yüzeyin üzerinde bulunan hava moleküllerinin sayısı, hava basıncını da doğrudan etkiler.
Hava Basıncı Nedir?
Hava basıncı, yüzeyin üstündeki havanın ağırlığı ile Dünya yüzeyinde uygulanmış olan alan birimi başına gücü ifade eder. Belirli bir yüzeye, üzerinde bulunan atmosfer kolonu aracılığı ile uygulanan birim kuvvete hava basıncı ya da atmosfer basıncı adı verilir. Atmosferin oluşmasında etkili olan faktörler arasında yer alan gazlar; cisimler üzerinde ağırlıkları ile bir kuvvet uygular. Aynı zamanda bu oluşan kuvvet, atmosfer basıncı olarak da adlandırılır.
Hava Basıncı Düşerse ve Yükselirse Ne Olur?
Molekül sayısı arttıkça, bir yüzey üzerinde daha çok baskı uygular. Buna bağlı olarak da toplam atmosferik basınç artar. Aynı zamanda molekül sayısı azalırsa, hava basıncı da artar. 1013 milibar olan basınç genellikle normal olarak değerlendirilir. Basıncın bu değerin altında olması durumunda siklon yani alçak basınç, üstünde olması halinde ise; antisiklon diğer adı ile de yüksek basınç oluşur.
Günümüze kadar yeryüzü üzerinde ölçülen en yüksek hava basıncının; 1079 milibar olduğu tespit ediliyor. En düşük basınç ise; 886 milibardır. Hava basıncı gezegen genelinde eşit değildir. Dünya genelinde hava basıncının normal görüldüğü aralık 980 mb ila 1.050 mb arasındadır. Bu farklılıklar ise, dünya yüzeyinde eşit olmayan basınç ve ısınmanın gradyan kuvvetinin neden olduğu yüksek ve düşük hava basıncı sistemlerinin bir sonucu olarak ortaya çıkar.