HaritalarBitki Örtüsü Haritası: Dünya'da Bitki Örtülerinin Dağılışı

Bitki Örtüsü Haritası: Dünya'da Bitki Örtülerinin Dağılışı

04.03.2021 - 17:22 | Son Güncellenme:

Yağışlar ve nem bitki örtüsünün dağılışını belirleyen temel faktörlerdir. Toprağın yapısı da bitkilerin oluşumunda önemli bir rol oynar. Dünyada kutup iklimi haricinde bütün iklim tiplerinin kendine özgü bir bitki örtüsü vardır. Bazı ülkelerde ve bölgelerde birden fazla bitki örtüsü görülebilir. Sizin için dünyadaki bitki örtülerinin dağılışını ve özelliklerini derledik.

Bitki Örtüsü Haritası: Dünyada Bitki Örtülerinin Dağılışı

Türkiye'de en sık görülen bitki örtüsü orman ve makidir. Yoğun olarak kuraklığın yaşandığı bölgelerde ise bozkırlara rastlanır. Dünyanın çeşitli bölgelerinde ise kaktüs, savan ve tundra gibi farklı bitki örtülerine rastlamak mümkündür.



Bitki Örtüsü Haritası (Büyük halini görmek için haritaya tıklayınız.)
Kaynak: cografyaharita.comOrmanlar ve Dünyadaki Dağılışı


Kızılçam ve Karaçam olarak ikiye ayrılan ormanlar dünyada en çok Güney Amerika bölgesinde görülür. Ekvador, Paraguay, Peru ve Şili, geniş yüz ölçümü bakımından oldukça geniş ormanlara sahiptir. Orman bakımından zengin olan diğer bölgeler Güneydoğu Asya ve Orta Afrika'dır. Türkiye'de ise en çok orman Karadeniz Bölgesinde görülür. Hem toprağın yapısı hem de yaz yağmurları, bu bitki örtüsünün oluşumunda etkilidir.

Bitki Örtüsü Haritası 2 (Büyük halini görmek için haritaya tıklayınız.)
Kaynak: cografyaharita.com

Makiler ve Dünyadaki Dağılışı

Akdeniz ikliminin yoğun olarak yaşandığı bölgelerin bitki örtüsü makidir. Ormana benzese de ağaçların boyu 2 metreyi geçmez. En sık rastlanan maki türlerine, Akdeniz defnesi, sakız ağacı, böğürtlen, yabani zeytin ve sandal ağacı örnek olarak gösterilebilir. Maki, dünya ülkeleri arasında Amerika, Portekiz ve Avustralya'nın güney kesimlerinde sıklıkla görülür.

Bozkırın Görüldüğü Ülkeler

Kışların çok soğuk yazların ise kurak geçtiği bölgelerde bozkır oluşumuna rastlanır. Step adıyla da bilinen bozkırlar ülkemizin iç kesimlerinde de sıklıkla görülür. Özbekistan, Türkmenistan ve Kazakistan gibi Orta Asya ülkeleri dışında Rusya ve Moğolistan'ın bazı bölgelerinde doğal bitki örtüsü, steptir.

Tundra ve Görüldüğü Bölgeler

Kış sıcaklığının -20 ile -40 arasında değiştiği bölgelerde tundralara rastlanır. Tundra, donmuş toprağın çözülmesiyle birlikte bodur çalılıkların ve yosunların ortaya çıkmasıyla oluşur.. İsveç, Danimarka ve İzlanda gibi İskandinav ülkelerinde görülür. Amerika kıtasında bulunan Kuzey Kanada'nın kuzeyine gidildikçe önce steplere sonra tundralara rastlanır.

Savan ve Dünyaya Dağılışı

Savan, yazların yağışlı, kışların ise kurak geçtiği bölgelerde görülen, kısa bitki topluluklarına verilen isimdir. Afrika kıtasının iç kesimlerinde ve Hindistan'da sıklıkla görülür.