20.10.2021 - 13:00 | Son Güncellenme:
Türkiye birçok bitki türüne ev sahipliği yapan bir ülkedir. Endemik bitkilerden olan göl soğanı bu bitkiler içerisinde yer almaktadır. Özellikle ilaç yapımında kullanımıyla oldukça önemli bitkilerdendir.
Göl Soğanı Nedir, Ne İşe Yarar?
Göl soğanı Alzheimer hastalığı tedavisinde ilaç yapımında kullanılan bitki türlerinden biridir. Göl soğanı sulak bölgelerde yetişen bir bitkidir.
Ayrıca göl soğanı Türkiye'de Kuzey Anadolu başta olmak üzere Marmara, Samsun, Konya ve Erzurum gibi illerde doğal olarak yetişmektedir.
Göl soğanı Nisan ayında 1 ay kadar süre çiçeklerini açar ve 1 ayın sonunda solmaya başlar.
Hangi Alanlarda Kullanılır?
Göl soğanı içerisinde amarylldaceae alkoloidleri barındırmaktadır. Bu sayede tıp alanında başta Alzheimer olmak üzere çocuk felci tedavisinde de kullanılmaktadır. Ayrıca diğer sinir sistemi hastalıklarında da göl soğanı bitkisine başvurulmaktadır. Dolayısıyla göl soğanın tıp alnında çok önemli bir yeri bulunmaktadır.
Bu bitki türü doğada toplanır ve ihracat edilir. Yılda yaklaşık olarak 4.000.000 adet göl soğanı ihracatı yapılmaktadır. En çok ihracat edilen ülke ise Bulgaristan'dır. Çünkü Bulgaristan'da Göl soğanını işleyecek alkoloid fabrikası bulunur ve burada bu soğanlardan ilaç elde edilmektedir.