07.11.2021 - 02:19 | Son Güncellenme:
Bilim ve teknoloji dünyasında çığır açan Faraday kafesi, aynı zamanda birçok teknolojinin de gelişmesine olanak tanımıştır. Günümüzde özellikle elektrik üzerine yapılan birçok farklı çalışma konusunda temel unsur olarak öne çıkar.
Faraday Kafesi Nedir, Nasıl Çalışır?
Elektriksel iletken metal eşliğinde kaplanmış olan ya da iletken bir biçiminde örülmüş iç hacmi elektrik alanlarından koruyan muhafaza faraday kafesi olarak bilinir. Diğer bir ifadeyle dışarıdan gelen elektriğin içeri akmasına engeller ve aynı zamanda ilginç bir görüntü oluşur. İletken malzemeleri oluşturan atomlar dış yörüngedeki elektronlar atomlarından kolayca ayrılır. Bu sayede atomlar serbest hareket etme yeteneği elde eder ve bu şekilde Faraday kafesi çalışır.
Faraday Kafesi Nasıl Yapılır, Örnekleri Nelerdir?
Faraday kafesi yapabilmek için elektriksel iletken yapı ile kaplanmış bir ağ örülmesi gerekir. Böylece iç kısım dış bölgedeki elektrikten bağımsız bir noktaya ulaşır. Bu doğrultuda içeride kalan nesneler dışarıdaki elektriğe herhangi bir şekilde maruz kalmaz. Hatta elektrik ne kadar güçlü olursa olsun herhangi bir şekilde bağlantı kurulmaz. Örnek olarak cep telefonlarının asansörde çekmemesi, bir Faraday kafesi oluşması durumuna örnek olarak verilebilir.