26.04.2021 - 17:12 | Son Güncellenme:
Ülkemizde lise döneminde seçilmekte olan eşit ağırlık alanı üniversitede hangi bölümde eğitim almak istediğimizin ilk adımıdır. Eşit ağırlık alanını seçen öğrenciler bu minvalde bir lise eğitimi alır ve bunun sonucunda üniversitede hangi bölüme gideceğini tercih edebilir.
Eşit Ağırlık Dersleri Nelerdir? Eşit Ağırlık Bölümünde Olan Derslerin Listesi
Ülkemizin günümüz eğitim ve sınav sisteminde lise çağındaki öğrencilerin üniversitede hangi bölüme gideceklerini belirleyebilmek adına seçmesi gerekli alanlar bulunmaktadır. Bu alanlar öğrencinin yetenek ve isteği doğrultusunda seçilebilir. Lise döneminde seçilmesi zorunlu alanlar sözel, sayısal, eşit ağırlık ve dil alanlarıdır. Öğrenciler lise eğitimini bu alanlara paralellik gösteren dersleri öğrenerek tamamlarlar.
Örneğin dil alanını seçmiş bir öğrenci seçtiği yabancı dile göre eğitim alırken, sayısal alanını seçmiş bir öğrenci matematik ve fen ağırlıklı bir eğitim almaktadır. Tüm bu alanların temel hedefi öğrencilerin en başarılı olduğu derslere göre bir alan belirleyip, üniversite de seçebileceği bölümlerin temelini oluşturmaktır. Bu bağlamda birey sayısal alanını seçmişse üniversitede de sayısal alanı kapsayan bölümlerde eğitim görecektir. Tabi ki lisede seçilmiş olan alana uygun bir üniversite bölümü seçilmek zorunlu değildir ancak bu durumunda yaratabileceği bazı zorluklar ve engeller olabilir. Eşit ağırlık alanını seçen bir öğrenci şu dersleri almak zorundadır.
Matematik
Türk Dili ve Edebiyatı
Coğrafya
Tarih
Dil ve Anlatım
Geometri
Felsefe
Vatandaşlık
İngilizce
Yukarıda bulunan dersler eşit ağırlık alanında alınması gereken zorunlu derslerdir. Bu dersler sayesinde lise öğrencisi kendini geliştirir, eğitir ve aldığı bilgiler doğrultusunda üniversite sınavına girerek gelecekte yapmak istediği meslek için eğitim alabilir. Eşit ağırlık alanını seçen bir kişi üniversitelerin şu bölümlerinde eğitim alabilirler. Bunlar;
Hukuk
Sınıf öğretmenliği
Sağlık Yönetimi
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
Uluslararası İlişkiler
Psikoloji
Bankacılık
Beden eğitimi ve Spor öğretmenliği
Grafik Tasarımı
Felsefe Grubu Öğretmenliği
Finans ve bankacılık
Yönetim Bilişim Sistemleri
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi
Maliye
İktisat
Çocuk gelişimi
İç mimarlık ve çevre tasarımı
Kamu yönetimi
Konaklama ve Turizm İşletmeciliği
Sosyoloji