02.06.2021 - 17:33 | Son Güncellenme:
Enterokinaz bir enzim çeşididir. Bu enzim ince bağırsağın salgılamış olduğu tripsinojenin tripsine dönüşümünü sağlar. Enterokinaz eksikliği durumunda protein tam olarak sindirelemeyeceği için vücutta bir takım problemler meydana gelebilmektedir.
Enterokinaz Nedir, Nerede Üretilir?
Enterokinaz protein sindiriminde görev alan bir enzimdir. Proteinlerin sindirimi midede başlamaktadır. Ancak tamamı burada gerçekleşmez. Protein sindirimi ince bağırsakta da devam ederek burada son bulmaktadır. Kimus, mide kapısı yardımı ile ince bağırsağa gönderilir.
Kimusun ince bağırsak ile temas etmesi ile birlikte mukoza yardımıyla enterokinaz isimli enzim salgılanmaya başlamaktadır. Enterokinaz isimli enzim; tripsinojenin aktif hale geçerek tripsine dönüşümünü sağlamaktadır. Kimus; mideden ince bağırsağa gönderilen yarı sindirilmiş besinlerin genel ismidir.
Tripsinojen (pasif enzim) → Tripsin (aktif enzim)
Bu dönüşüm enterokinaz ile gerçekleşmektedir.
Tripsin isimli aktif enzim kimotripsinojenin aktifleşip kimotripsine dönüşmesini sağlamaktadır. Kimotripsinojen bir pankreas salgısıdır.
Mideden gelen ve yarı sindirilmiiş olan polipeptitler tripsin ve kimotripsin yardımı ile daha küçük peptitlere dönüştürülmektedir.
Küçük polipeptitler pankreas tarafından salgılanan karboksipeptidaz ile ince bağırsaktan salgılanan aminopeptidaz enzimleri sayesinde önce karboksil (-COOH) ve amino (-NH2) uçlarından hidrolize uğramaya başlamaktadır. Bu işlemin ardından tripeptitler, dipeptitler ve de aminoasitlerin barındığı bir karışım meydana gelmektedir.
En son ise tripeptit ile dipeptit, tripeptidaz ile dipeptidaz enzimleri sayesinde amino asitlere çevrilerek protein sindirimi sağlanmaktadır.
Enterokinaz Görevleri Nelerdir?
Pankreastan salgılanan tripsinojen enzimi on iki parmak bağırsağında görev almaktadır. Ancak öncelikle bu enzimin aktif hale gelmesi gerekmektedir. Enterokinaz yardımı ile aktif hale gelir ve tripsinojen, tripsin enzimine dönüştürülmesi sağlanmaktadır. Tripsinojen bazik bir enzimdir.