EğitimEndosperm Nedir, Nasıl Oluşur? Endosperm Hangi Bitkilerde Bulunur?

Endosperm Nedir, Nasıl Oluşur? Endosperm Hangi Bitkilerde Bulunur?

08.02.2022 - 15:42 | Son Güncellenme:

Endosperm ne olduğu merak edilen kelimelerden biridir. Özellikle birçok kişi tarafından araştırılan ve anlamı merak edilen konular arasındadır. Bu bakımdan Endosperm nedir ve nasıl oluşur öğrenebilir ve bu konuda hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Endosperm nedir, nasıl oluşur? Endosperm hangi bitkilerde bulunur detayları ile derledik.

Endosperm Nedir, Nasıl Oluşur Endosperm Hangi Bitkilerde Bulunur

Endosperm, bitkilerin tohum kısımlarında bulunan bir besin dokusudur. Bu dokular embriyo kısmını sarar ve ona besin sağlar.

Haberin Devamı

 Endosperm Nedir, Nasıl Oluşur?

 Endosperm ya da diğer adıyla besidoku birçok çiçekli bitkide bulunan ve bitkinin tohumlarında yer alan bir besin dokusudur. Embriyo'yu sarar ve bu sayede ona nişasta formunda bir besin kaynağı sağlar. Bu yağ ve protein de içerebilen doku insanlar için de önemli bir nişasta kaynağıdır. Endosperm, tohumlu bitkilerde döllenme sonucu ortaya çıkar ve polar çekirdek ile spermin birleşmesi sonucu oluşur. Endosperm 3n kromozom taşır ve bir besi dokusudur.

 Endosperm Hangi Bitkilerde Bulunur?

 Endospermin hangi bitkilerde bulunduğu birçok kişi tarafından merak edilen ve araştırılan konulardan biridir. Döllenme sonucu ortaya çıkan endosperm tohumlu bitkilerde bulunmaktadır. Bir besi dokusu olarak bilinen Endosperm embriyoyu sarmalar ve bu sayede ona besin kaynağı oluşturur. Yağ ve protein de içerdiğinden insanlar için önemli bir nişasta kaynağı olarak kabul edilir. Genellikle tohumlu bitkilerde bulunan endosperm polar çekirdek ile sperm birleştiğinde oluşur ve 3n kromozom taşır.

Yazarlar