EğitimEn iyi öğrencileri vakıflar kaptı

En iyi öğrencileri vakıflar kaptı

17.08.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Yüksek puanlara sahip adaylar, tercihlerini vakıf üniversitelerinin burslu programlarından yana kullandılar. Tıpta İstanbul Medipol, hukukta Koç Üniversitesi ilk sıralarda yer alıyor.

En iyi öğrencileri vakıflar kaptı

Aysel Bozan Yılmaz - Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçlarına göre üniversitelerdeki kontenjanların yüzde 99’u doldu. Bu yıl barajın kaldırılması, bunda büyük etken. Çünkü pek çok aday, gelecek yıl tekrar baraj gelir kaygısıyla tercihlerini geniş çerçevede tutarak, üniversiteye girmeye çalıştı. Devlet üniversitelerinde her yıl doluluk oranı yüksek oluyordu ancak bu yıl vakıf üniversitelerinin neredeyse tamamının kontenjanlarının yüzde 90’ların üzerinde dolması şaşırttı. Bunun yanı sıra yüksek puanlara sahip öğrencilerin Boğaziçi, ODTÜ, İTÜ, İstanbul, Hacettepe, Ankara gibi köklü üniversiteler yerine, vakıf üniversitelerinin burslu programlarını tercih etmeleri de dikkat çekti.

Haberin Devamı

Devlet üniversitelerini geçtiler

Taban puanlar incelendiğinde pek çok programda vakıf üniversitelerinin burslu programlarının, devlet üniversitelerini geride bıraktığı görülüyor. Örneğin tıpta taban puanlara göre yapılan sıralamada İstanbul Medipol Üniversitesi Uluslararası Tıp Fakültesi (Burslu) 552,37 puanla ilk sırada yer alıyor. İlk 10’da bulunanlar ve taban puanları şöyle: Koç Üniversitesi (İng.) 552,20; Acıbadem (İng. – Burslu) 546,54; TOBB Ekonomi ve Teknoloji (Burslu) 544,51; İstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa (İng.) 542,35; İstanbul Medipol (Burslu) 538,56; Hacettepe (İng.) 537,51; Yeditepe (İng.- Burslu) 533,73; Hacettepe 533,36; İstanbul Ü.- Cerrahpaşa 532. Tıp alanında gözde üniversitelerden İstanbul Üniversitesi ilk 10’a giremedi; 532,19 puanla 11. sırada yer aldı.

Haberin Devamı

En iyi öğrencileri vakıflar kaptı

Boğaziçi Hukuk ilk 10’da

Bu yıl ilk kez öğrenci kabul eden Boğaziçi Hukuk, en yüksek puandan alan üniversiteler arasına girmeyi başardı. Taban puana göre bakıldığında ilk sırada 530,68 puanla, Koç Üniversitesi tam burslu programı bulunuyor. Onu, 528,44 puanla Galatasaray Üniversitesi takip ediyor. İlk 10’daki diğer üniversiteler ise şöyle: İ.D. Bilkent (Burslu) 520,22; TOBB Ekonomi ve Teknoloji (Burslu) 509,85; İstanbul (UOLP-Hamburg Üniversitesi-Ücretli) 504,60; Yeditepe (Burslu) 503,39; Özyeğin (Burslu) 496,63; İ.D. Bilkent (Yüzde 50 indirimli) 492,33; Boğaziçi 491,72; Altınbaş (UOLP-Köln Üniversitesi-Burslu) 486,50.

Tercihlerde öne çıkan bilgisayar mühendisliğinde de Koç Üniversitesi (İng.-Burslu) 550,07 puanla birinci sırada. İlk 5’i paylaşan üniversiteler şöyle: Boğaziçi (İng.) 547,16; Bilkent (İng.-Burslu) 546,60; ODTÜ (İng.) 541,13; İTÜ (İng.) 539,22.

‘100 bine çıkabilir’

Yerleştirme sonuç-larını değerlendiren Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, baraj olmayınca çok sayıda kişinin tercih hakkı elde ettiğini, doğal olarak böyle bir doluluk oranının da kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Adayların gelecek yıl yeniden baraj gelir mi kaygısıyla bu yıl şanslarını denediklerini kaydeden Ünsal, 2.1 milyon adayın tercih yaptığını, dolayısıyla geçen yıla göre 150 bin daha fazla adayın üniversitelere yerleştiğini belirtti.

Haberin Devamı

Kayıt kaçağının çok olmasından endişelendiklerini dile getiren Ünsal, bu yıl pek çok adayın ölçerek, biçerek tercih yapmadığına ve öğrencilerin barınma, temel giderler gibi sebeplerle kayıt yaptırmaktan vazgeçebileceğine değindi. Vakıf üniversitelerinin ücretleriyle ilgili de sürprizler yaşanabileceğini vurgulayan Ünsal, “Kazandığı yerden memnun olmayanlar da var ve bu adaylar kayıt yaptırmaktan vazgeçebilirler. Tüm bu sebeple ek yerleştirmede 100 bin civarı kontenjanın boş kalabileceğini öngörüyoruz” dedi.

‘Deniz bitti görünüyor’

Başarı sıralarındaki değişimleri yorumlayan Kariyer Danışmanı Nur Erdem Özeren, “Öğrencilerin devlette iş imkânı olan sağlık ve eğitim programlarından uzaklaştığı görülüyor. Sağlık alanındaki tüm lisans programlarında başarı sırası düştü. Bunda kontenjan artışı da etkili ancak geçmiş yıllarda kontenjan artışına rağmen yüksek talep gören sağlık programları için deniz bitti gibi görünüyor” dedi.

Haberin Devamı

Uzun yıllar doluluk oranı düşük olan işletme, iktisat, uluslararası ilişkiler, turizm, iletişim gibi programların yükselişte olduğunu belirten Özeren, öğrencilerin artık yurt dışında da çalışılabilir bölümleri tercih ettiğini; hukuk, sağlık gibi Türkiye dışında çalışabilmek için ek belge, sınav gibi şartlar isteyen bölümleri tercih etmediğini söyledi. 

Yazarlar