EğitimEmbolizasyon Nedir, Nasıl Yapılır? Tıkama Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Embolizasyon Nedir, Nasıl Yapılır? Tıkama Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?

12.09.2022 - 14:43 | Son Güncellenme:

Embolizasyon, anjiyo yöntemi ile damarın tıkanması demektir. Tıbbi olarak vücudun kan akışını durdurma işlemi olarak da bilinir. Embolizasyon genelde kanserli birçok organda uygulanabilir. Embolizasyon nedir ve nasıl yapılır, hangi durumlarda uygulanır sizin için yazdık.

Embolizasyon Nedir, Nasıl Yapılır Tıkama Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır

Embolizasyon, karaciğer, akciğer ve böbrek tümörlerinde görülen kanamaları durdurmak için uygulanır. Embolizasyon anjiyo yöntemi ile gerçekleştirilen bir tedavi yöntemidir.

Embolizasyon Nedir, Nasıl Yapılır?

Embolizasyon, vücudun kan damarlarındaki kan akışını durdurmak için yapılan bir işlemdir. Bir başka deyişle, tıbbi sebeplerden ötürü damarların tıkanmasını sağlamaktır. Embolizasyon işlemi girişimsel damar cerrahlarınca uygulanır ve bir tedavi yöntemidir. Anjiyo ile yapılan embolizasyon birçok hastalığın tedavisinde tercih edilir. Kanamayı durdurmak ve kanamayı bloke etmek için yaygın olarak tercih edilir.

Embolizasyon yapılması için kasıktan anjiyo yöntemi ile kateter alınır ve sonrasında ilgili organ damarlarına ve hastalıklara ulaşılır. Ardından bu katerlerin içinden hastalıklı damarın içine tıkayıcı maddeler verilir. Bu işlem ortalama olarak 1 saat sürer.

Tıkama Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Embolizasyon, damarın tıkanması anlamına gelen bir kelimedir. Genelde anjiyografik yöntem ile tümörlerin yok dilmesi anlamına gelir. Anjiyografik yöntem ile damar içinden ilerlenir ve ilgili organa ulaşılarak tedavi gerçekleştirilir. Kanserli birçok organda uygulanabilen embolizasyon en iyi sonucu karaciğerde verir. Kanser türlerinde en kritik ve sıçrama yapılan bölge karaciğerdir. Yalnızca karaciğere sıçrayan tümörlerde değil direkt olarak karaciğer dokusundan kaynaklanan tümörlerde de uygulanabilir.