01.04.2021 - 16:24 | Son Güncellenme:
Dünyanın kendi ekseni etrafında bir tur dönmesi tam 24 saat sürer. Bunun için geçen süreye ise, bir gün denir. Dünyanın kendi ekseni etrafında dönme hızı ekvatorda yaklaşık olarak saatte 1670 km’dir.
Dünyanın Hareket Yönü Nasıldır?
Dünya kendi ekseni etrafında batıdan doğuya doğru döner. Dünya kendi ekseni etrafındaki turunu 24 saatte tamamlar. Dünyanın kendi ekseni etrafında bir tur atması ile günler meydana gelir. Dünyanın kendi ekseni etrafında dönme hızı ekvatorda yaklaşık olarak saatte 1670 km’dir. Bu hız kutuplara doğru gittikçe azalır ve kutup noktalarında ise, 0 km olur. Dünyanın hızının hissedilmemesinin asıl nedeni ise, atmosferle birlikte dönmesi ve hareket etmesidir.
Dünyanın Hareketleri ve Sonuçları Nelerdir?
Günlerin oluşması yani dünyanın kendi etrafında 1 tam bir tur atması gerekir. Günlerin oluşumu Dünyanın hareketlerine bağlıdır. Dünyanın kendi etrafındaki dönüşünü, batıdan doğuya doğru olacak şekilde 24 saatte tamamlanır. Dünyanın kendi ekseni etrafında tam bir tur yapmasına "Günlük Hareket" ismi verilir.
Dünya, kendi ekseni etrafında batıdan doğuya doğru 24 saatte döner. Dünyanın bir dönüşü için geçen bu süreye ise, bir gün denir. Dünyanın kendi ekseni etrafındaki dönüş hızı ekvatorda yaklaşık saatte 1670 km’dir. Bu hız kutuplara doğru giderek azalır ve kutup noktalarında ise, 0 km olur. Dünyanın hızının hissedilmemesinin nedeni ise, atmosferle birlikte dünyanın da dönmesidir. Dünyanın hareketlerinin sonuçları ise,
Gece ve gündüz meydana gelir.
Gölge boyları ve yönleri dünyanın hareketleri ile değişir.
Güneş ışınlarının gün içinde yere düşme açıları dünya hareket ettikçe değişir. Sabah ve akşam güneş ışınları eğik, öğlende ise, en yüksek açı ile gelir.
Dünyanın hareketleri sonucunda günlük sıcaklık farkları meydana çıkar. Gün içinde en yüksek sıcaklıklar genellikle öğleden sonra görülürken, en düşük sıcaklıklar ise, güneşin doğduğu an görülür.
Yarı kurak ve kurak bölgelerde taşlarda mekanik çözülme olayı gerçekleşir.
Gün içinde basınç değişimleri meydana gelir. Bunun sonucunda da günlük (meltem) rüzgarları oluşur.
Merkez kaç (coriolis) kuvveti meydana gelir. Bunun sonucunda da sürekli rüzgarların ve okyanus akıntılarının yönlerinde sapmalar ortaya çıkar.
Yerel saat farkları ortaya çıkar.
Kurak ve yarı kurak bölgelerde taşlarda mekanik çözülme meydana gelir.