EğitimDönüşüm Geometrisi Nedir? Ders Notları Ve Konu Anlatımı

Dönüşüm Geometrisi Nedir? Ders Notları Ve Konu Anlatımı

16.06.2021 - 04:10 | Son Güncellenme:

Geometri en fazla zorlanılan dersler arasında yer almaktadır. Öğrencilerin en fazla araştırdığı geometri konularından birisi de dönüşüm geometrisi olarak bilinmektedir. Dönüşüm geometrisi ile ilgili olan soruları çözmek için kişinin öncesinde konuyla ilgili bilgi sahibi olması gerekmektedir. Dönüşüm geometrisi nedir? Ders notları ve konu anlatımı nasıldır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Dönüşüm Geometrisi Nedir Ders Notları Ve Konu Anlatımı

Dönüşüm geometrisi, geometride en fazla karşılaşılan konular arasında yer almaktadır. Dönüşüm geometrisi temel olarak öteleme, simetri ve döndürme gibi konuları kapsamaktadır. Günlük hayatta da sıklıkla karşılaşılmakta olan bir konu olarak ifade edilebilir.

Dönüşüm Geometrisi Nedir?

Dönüşüm geometrisi aynı zamanda dönüşümsel geometri olarak da bilinmekte olan bir geometri konusu olarak ifade edilebilir. Dönüşüm geometrisi günlük hayatta bulunan yansıma çalışmaları ile ilişkili bir kavram olarak ortaya çıkmıştır. Dönüşüm geometrisi, klasik olan öklid geometrisine karşı olan bir yaklaşımdır. Dönüşüm geometrisinde yer alan konular genel olarak simetri, öteleme ve yansıma olarak bilinmektedir.

Ders Notları ve Konu Anlatımı

Dönüşüm geometrisine dair bilinmesi gereken üç temel kavram bulunmaktadır. Öteleme hareketi; yukarı öteleme, aşağı öteleme, sağa öteleme ve sola öteleme olarak ifade edilebilir. Yansıma hareketi; x eksenine göre yansıma ve y eksenine göre yansıma olarak ifade edilebilir. Son olarak dönme hareketi ise; 90 derece, 180 derece ve 270 derece olmak üzere saat yönüne veya saat yönünün tersi yönünde gerçekleştirilebilir.

Dönüşüm geometrisi bir koordinat sistemi üzerinde düzenlenir ve gösterilir. Bu şekilde geometrik cismin yerinin tam olarak belirtilmesine olanak sağlamaktadır. Koordinat sistemi üzerinde yer alan cisimlerin ise yerleri tam olarak bilindiği için öteleme, yansıma ve döndürme işlemlerini yapmak daha kolay bir hal almaktadır. Dönüşüm geometrisi, koordinat sistemi üzerinde yer alan cisimlerden meydana gelmektedir.