EğitimDiseksiyon Nedir? Tıpta Diseksiyon Kısaca Ne Anlama Gelir?

Diseksiyon Nedir? Tıpta Diseksiyon Kısaca Ne Anlama Gelir?

14.03.2021 - 16:53 | Son Güncellenme:

Tıp alanı, biyoloji alanıyla uğraşan bireylerin sıklıkla kullandığı ve rastladığı bir kelimede diseksiyon kelimesidir. Diğer alanlardaki insanlar bu kelimenin anlamını bilmeyebilir. Bunun sebebi ise tıbbi bir terim olmasıdır. Bu amaçla yazıda detaylı olarak tıpta diseksiyon işleminin kısaca ne anlama geldiği anlatılmıştır. Aynı zamanda da ilk olarak bilinmesi gereken diseksiyon sözcüğünün kelime anlamıdır. İşte, tüm detaylar.

Diseksiyon Nedir Tıpta Diseksiyon Kısaca Ne Anlama Gelir

Diseksiyon tıpta kullanılan bir tıp terimidir. Kelime yapılan bir işlemi ifade eder. Latince kökenli bir kelimedir. Anatomide ve biyoloji alanında da kullanılır. Hangi tıbbi işlemi ifade ettiği anlatılmıştır.

Diseksiyon Nedir?

Seçilen bileşiklerin ve fonksiyonların aralarındaki ilişkinin gözlenmesi amacıyla içyapının saptanması, sökülmesi gibi yapılan yardımcı olan işlemin adına diseksiyon denir.

Tıpta Diseksiyon Kısaca Ne Anlama Gelir?

Tıpta diseksiyon şu anlamlara gelmektedir:

Haberin Devamı

Dokuların ya da yapıların cerrahi olarak izole edilmesine denir.

Dokuların ya da yapıların tıbbi yöntemler ile açığa çıkarılmasına denir.

Diseksiyon işlemine tıpta anatomizasyon da denmektedir.

Örnek cümle: Bağlamaya ya da kesmeye uygun olan sistik kanalın çevre dokulardan ayrılması cümlesi diseksiyon kelimesi kullanılarak tıpta şu şekilde kurulur: Ameliyatta sistik kanal diseksiyon edildi.