EğitimDesibel Nedir, Ne İle Ölçülür? Desibel Hesabı Nasıl Yapılır?

Desibel Nedir, Ne İle Ölçülür? Desibel Hesabı Nasıl Yapılır?

14.06.2021 - 15:06 | Son Güncellenme:

Fizik açısından büyük öneme sahip olan desibel, aynı zamanda günlük yaşamda da yaygın şekilde kullanılır. Peki desibel nedir, ne ile ölçülür? Desibel hesabı nasıl yapılır? İşte bu konu üzerine merak edilen bilgiler.

Desibel Nedir, Ne İle Ölçülür Desibel Hesabı Nasıl Yapılır

Yabancı kökenli bir kelime olması ile beraber desibel, dünya çapında uluslararası yapı altında kullanılır. Özellikle ses şiddeti üzerinden ele alınan ve farklı cihazlar eşliğinde ölçümü gerçekleştirilen bir unsur olarak da değerlendirilebilir.

Haberin Devamı

 Desibel Nedir?

 Genel olarak ses şiddeti için kullanılan logaritmik ve boyutsuz birime desibel denir. Özellikle ses şiddeti üzerinden güç ile beraber miktarın seviyesini ölçmek amaçlı ele alınmaktadır. Bu doğrultuda insan ile beraber birçok farklı yapının desibel şiddeti birimi üzerinden ölçülür.

 Desibel Ne ile Ölçülür?

 Sesin şiddeti desibel (db) şeklinde ele alınır ve ölçümü yapılır. Bu konuda özel olarak kullanılan ses ölçerler ile beraber sonometre denilen cihazlar ele alınmaktadır. Bu bağlamda bir mikrofon kullanılmak suretiyle sesin birimi üzerinden ölçümü yapılabilmektedir.

 Desibel Hesabı Nasıl Yapılır?

 Belirli bir formül ele alınmak suretiyle desibel hesabı yapılmaktadır.

 Desibel(db) = log(P1/P2) formül üzerinden işlem yapılmak suretiyle sonuç ortaya çıkar.

Yazarlar