16.06.2021 - 01:40 | Son Güncellenme:
Akar suyun getirdiği alüvyon miktarının çok olması gerekir. Bunun sonucunda ise, tabakalaşma ortaya çıkar. Gelgit olmaması ya da varsa da şiddetinin çok az olması gerekir.
Delta Nedir?
Yeryüzü şekillerinin oluşmasında pek çok etken önemli bir rol oynar. Delta oluşumu da doğal olarak ortaya çıkan yeryüzü şekilleri arasında yer alır. Delta oluşumu, akarsuların taşıyıcı olmasından kaynaklı olarak ortaya çıkar. Delta oluşumu, aynı zamanda daha verimli toprakların oluşmasını sağlar. Delta ovası, akarsuların taşıdıkları tüm malzemelerin akarsuların denize döküldüğü yerlerde ortaya çıkan deniz içindeki üçgen düzlükler şeklinde ortaya çıkar.
Delta Ovası Oluşumu için Neler Gereklidir?
Ülkemizde bulunan başlıca delta ovaları arasında Çukurova deltası Adana ili sınırları içinde yer alıyor. Ceyhan ve Seyhan nehirlerinin ortaya çıkardığı Türkiye'nin en büyük ve en önemli delta ovasıdır. Bafra ovası ise, ülkemizde Samsun ili sınırları içinde yer alır. Bunun yanında pek çok kuş türüne ev sahipliği yapan ve Kızılırmak'ın oluşturduğu önemli bir ovadır. Çarşamba ovası ise, Samsun ilindeki Bafra ovasının biraz ilerisinde bulunur. Delta ovası, akarsuların taşıdığı malzemelerin akarsular tarafından denize döküldüğü yerlerde deniz içlerinde üçgen şeklinde oluşan düzlükler oluşturması ile meydana gelir. Delta oluşması sayesinde, verimli ovalar ortaya çıkar.
Delta Oluşumunun Şartları Nelerdir?
Deltaların oluşması, aynı zamanda yeryüzü şekillerinin zaman içinde değişmesi anlamına gelir. Deltanın ovasının oluşması için akarsuyun döküldüğü bölgenin sığ olması çok önemlidir. Aynı zamanda bölgelerde kıyı akıntısının olmaması gerekir. Akarsuyun yüksek miktarda alüvyon taşıması ve gel git olayının da çok olmaması gerekir. Deltalar, kıyıya zaman içinde adapte olur ve zaman içinde oluşur. Deltalar, verimli toprakları meydana getirir.