30.04.2021 - 01:28 | Son Güncellenme:
Kurtuluş Savaşının kazanılması ile birlikte Türkiye, yeniden bağımsızlığına kavuştu. 11 Ekim 1922 ve 1 Kasım 1922 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu hukuken ve fiilen sona erdi.
Cumhuriyetten Önce Ülkemiz Nasıl Yönetiliyordu?
Cumhuriyetten önce ülkemiz saltanat rejimiyle yönetiliyordu. Saltanat, babadan oğula geçen ve halkın söz hakkı olmadığı bir rejimdir. Osmanlı Devleti ile Türkiye Cumhuriyetindeki yönetim anlayışı birbirine taban tabana zıttır. Birinde tek söz sahibi olan padişahtır. Kanun yapma, yürürlükten kaldırma ve yargılama yetkisi yalnızca ona aittir.
Cumhuriyette ise güçler ayrılığı ilkesi esastır. Yasama, yürütme ve yargı organları birbirinden bağımsızdır.
Cumhuriyetten önce ülkemizde babadan oğula geçen bir yönetim anlayışı egemendi. Cumhuriyet ile birlikte halka seçme ve seçilme hakkı tanındı. 18 yaşını dolduran herkes, her 5 yılda bir yenilenen seçimlerde istediği kişiye oy verme hakkına sahiptir. Osmanlı İmparatorluğunda ise tahttan indirilen ya da ölen padişahın yerine oğlu geçer.
1 Kasım 1922'de saltanatın kaldırılması ile birlikte ülkemizde cumhuriyetin ilan edilmesinin önündeki tüm engeller kalktı. Yaklaşık bir yıl sonra cumhuriyetin ilan edilmesi ile birlikte saltanat rejimi yerini demokrasiye bıraktı.
Cumhuriyetten Önce Ülkemizi Kim Yönetiyordu?
Cumhuriyetten önce ülkemiz padişah tarafından yönetiliyordu. Padişahın tüm yetkileri elinde bulundurduğu bu yönetim biçimine monarşi adı verilirdi. Padişah, savaş ve vergi gibi konularda vezirine danışsa da son karar ona aittir. Ölünceye ya da tahttan indirilinceye kadar padişah, tek ve mutlak otoritedir.
1839 yılında ilan edilen Tanzimat Fermanı ve hemen akabinde ilan edilen Islahat Fermanı ile Mebusan Meclisi kurulmuş ve padişahın yetkileri sınırlandırılmıştı. I. Dünya Savaşının sona ermesi ile birlikte Osmanlı İmparatorluğu dağıldı ve yerine Türkiye Cumhuriyeti kuruldu.