08.12.2021 - 01:49 | Son Güncellenme:
Yüzde bulunan diğer kasların aksine çene kasları, trigeminal sinirin mandibuler kolları aracılığı ile inerve edilir.
Çiğneme Kasları Nelerdir?
Masseter
Dış pterigoid
İç pterigoid
Suprahyoid kaslar
Temporal digastrik, stylohyoid ve geniohyoid
Çiğneme Kaslarının Kısaca Görevleri ve Özellikleri
Hareket, kasların en önde gelen fonksiyonudur. İskelet sistemi, kasların yardımı ile vücudun hareket etmesini sağlar. Aynı zamanda iskeletin üzerine yapışarak vücuda şekil verir. İskelet kasları, kasılma sırasında ısı oluşturur. Çiğneme fonksiyonu şu şekilde gerçekleşir;
Çiğneme fonksiyonu, fizyolojik istirahat pozisyonu ile başlar,
Besin alınmadan önce ‘İnhibisyon Refleksi’ sayesinde ağız açılır. Önce M.Mylohyoideus sonra da M.Digastricus ve M.Pterygoideus Lateralisler Kasları hareket eder,
Ağzı açma hareketinden sonra etkin çiğneme kaslarındaki (M.Masseter, M.Pterygoideus, M.Temporalis, internus) ‘İşlevsel Kontraksiyon Refleksi’ devreye girerek mandibula da kapanır.
İşlevsel ve inhibisyon kontraksiyon refleksleri, yutkunma fonksiyonu bitene kadar devam eder. Parotis, sublingual bezler ve submandibular tükürük salınımını sağlarlar.
Besinler alındıktan hemen sonra ise, M.Orbicularis Oris ağız boşluğunun ön tarafında bulunan duvarı sınırlayarak kapatır.
Periodontal membran ve çevre dokularda bulunan reseptörler gıdanın tadı ve sertliği ile ilgili verileri değerlendirerek çiğneme fonksiyonunun sonlandırılmasına ya da devamı konusunda nöromüsküler sistemin de devreye girmesini sağlarlar. Oklüzal kuvvetler sonucunda ortaya çıkan maksimum çiğneme basıncı ise 20-60 kg arasında değişiklik gösterir. Çiğneme hızı ise, dakikada 50-120 devir arasında değişir.