EğitimCeza Dava Dosyası Nedir, Ne Kadar Sürer? Ceza Dava Dosyası Nasıl Kapanır?

Ceza Dava Dosyası Nedir, Ne Kadar Sürer? Ceza Dava Dosyası Nasıl Kapanır?

06.02.2022 - 03:50 | Son Güncellenme:

Mahkeme nezdinde günümüze birçok farklı dava açılmakta ve amaca uygun sürmektedir. Bunlar içerisinde ceza dava dosyaları bulunmaktadır. Peki, ceza dava dosyası nedir, ne kadar sürer? Ceza dava dosyası nasıl kapanır tüm detayları ile derledik.

Ceza Dava Dosyası Nedir, Ne Kadar Sürer Ceza Dava Dosyası Nasıl Kapanır


Bir kamu davası olarak öne çıkan ceza dava dosyası, savcılık nezdinde ele alınır ve gerçekleşir. Savcılık üzerinden gerçekleştiği için mecburi bir dava olarak da öne çıktığını söylemek mümkün.

Ceza Dava Dosyası Nedir, Ne Kadar Sürer?

Savcılığın bir iddianame kapsamında suç işlediğine dair, ‘Yeterli şube’ bulunan şahıslar hakkında yargılama için açmış oldukları dava ceza dava dosyası olarak bilinir. Durumu ne olursa olsun ceza dava dosyaları bir kamu davası olarak öne çıkar. Bunun nedeni ise savcılık şartları doğrultusunda mecburi bir dava olarak açılacak olmasıdır. Açılan ve gerçekleştirilen ceza dava dosyaları, genel olarak 300 ile 390 gün arasında bir süre içerisinde tamamlanır. Bu durum yeni çıkan hedef uygulaması olarak ele alınır ve uygulanır.

Ceza Dava Dosyası Nasıl Kapanır?

Genel olarak soruşturma evresinde kovuşturmaya gerek olmadığı durumlarda ceza dava dosyası kapanır. Aynı zamanda ceza dava dosyasının kapanması uzaklaşma üzerinden de ele alınır. Tabii bu durum ceza davasının birçok farklı durumunu kapsar. Bununla beraber Kamu davası olarak kesinleşmesi üzerinden hüküm doğrultusunda ceza dava dosyasının kapandığını söylemek mümkündür. Belirli bir süre neticesinde yapılan ve savcılık nezdinde açılan bir dava dosyasıdır.