08.03.2021 - 14:30 | Son Güncellenme:
Pencerelerde, mutfak eşyalarında, mobilyalarda, aynalarda, aksesuarlarda, aydınlatma sistemlerinde ve daha birçok alanda kullanılan cam, bazen de bir sanat eserine dönüşür. Tarihi kalıntılara bakıldığında camın çok eskiden beri kullanıldığı görülür. Mesela gözyaşı şişeleri yüzyıllar öncesinde yaşamış insanların öykülerini günümüze ulaştırır.
Cam Nedir?
Ham maddesi kum olan, ihtiyaca göre içine soda, kalker, kireç, dolomit, feldspa ve benzeri mineraller eklenerek 1500 derece sıcaklıktaki fırınlarda eritilerek şekil verilmesiyle ortaya çıkan maddeye cam denir. Sadece kumdan cam üretilebilir ama bu tip camlar çok kırılgan olduğundan kullanımı zordur.
Cam Nasıl Üretilir ve Hangi Alanlarda Kullanılır?
Camın üretiminde ana madde olan kum öğütülür ve 1000-1500 derecelerdeki fırınlarda eritilir. Kumun erime noktası yüksek olduğu için içine soda ve kireç eklenir. Bu maddeler aynı zamanda camın kırılganlık özelliğini de azaltır. Renkli cam üretiminde bu maddelere ek olarak kobalt, uranyum, altın gibi maddeler eklenir.
Bu karışımlar yeterli derecedeki sıcaklıkta eriyerek akışkan bir hal alır. Bu aşamada maddeye presleme, üfleme, iki kere üfleme gibi yöntemlerle şekil verilir.
Üfleme teknikleri dekoratif ürünlerde kullanılan yöntemdir. Çelik bir boru ile sıvı hale gelmiş olan cam alınır ve üflenerek şişmesi ve şekil alması sağlanır. İstenen şekle ulaşıldığında soğutulur.
Cam insan hayatının olmazsa olmazlarındandır. Çok geniş alanlarda kullanılmakla birlikte mutfak eşyaları, pencereler, aynalar, mobilyalar, aydınlatma elemanları cam ile en çok karşılaştığımız alanlardır. Cam insan sağlığına zararı olmayan zarif ve kullanışlı bir maden olması nedeniyle itibar görür.