07.02.2022 - 14:45 | Son Güncellenme:
Biyofilm yapısı içindeki mikroorganizmalar, antimikrobiyal tedavi ve olumsuz çevre koşulları, konak hücre cevabı gibi etkilerden korunabilir.
Biyofilm Nedir?
Biyofilmler, belli bir yüzeye yapışarak kendi ürettikleri polimerik yapıda olan jelsi bir tabaka içinde yaşayan mikroorganizmaların meydana getirdiği topluluk olarak da tanımlanabilir. Bu jelsi tabaka ise, polisakkarit bazlı bir ağ yapısı olarak bilinir.
Biyofilm Neye Yol Açar?
Biyofilm, koloni oluşturmak için toplanan kalın bir yapıya sahip olan prokaryotik organizmalar tabakasıdır. Hücrelerin birbirine ya da bulundukları yüzeye yapıştıkları bir çeşit mikroorganizma kümesine denir. Koloni, aynı zamanda mikroorganizmaların korunmasına yardımcı olan balçık tabakası olan bir yüzeye de yapışır. Biyofilmlerin ortaya çıkmasının birkaç farklı nedeni vardır. Biyofilmler ise, hemen hemen bütün ortamlarda bulunur ve bunun bazı olumsuz etkileri de olabilir.
Biyofilm Nerelerde Oluşur?
Uygun koşullar oluştuğu zaman mikroorganizmalar tarafından da genellikle biyofilm oluşturulur. Biyofilm oluşumu ve bakterilerin yüzeylere bağlanma düzeyi, bakteri türü, bakteri hücre duvarının yapısı, ortamın pH'sı ve sıcaklığı, hücre hareketliliği, ortamdaki besin maddeleri içeriği, bakteri sayısı, bağlandığı yüzeyin özelliği ve miktarı, iyon konsantrasyonu gibi pek çok faktör ile değişebilir.