EğitimBBC: “Türkiye'de yüzlerce öğrenci tutuklu yargılanıyor"

BBC: “Türkiye'de yüzlerce öğrenci tutuklu yargılanıyor"

03.12.2012 - 09:59 | Son Güncellenme:

Türkiye’de en çok tutuklama yapılan kesimlerden birinin üniversite öğrencileri olduğu belirtiliyor. BBC, Türkiye’de yüzlerce öğrencinin tutuklu yargılandığına dikkat çekti.

BBC: “Türkiyede yüzlerce öğrenci tutuklu yargılanıyor

İngiliz yayın kuruluşu BBC, Türkiye’de tutuklu öğrencilere ilişkin geniş haberinde “Türkiye’nin gündeminde sıkça yer bulan Ergenekon ve KCK davaları, belki de bir isim altında anıldığı için sıkça tartışmaların konusu oluyor. Ancak tek bir operasyonla, tek bir çatı altında tutulmasa da, ülkenin en çok tutuklama yapılan kesimlerinden biri de üniversite öğrencileri” dedi.

Haberin Devamı

Bu çerçeve yargılanan öğrencilere ilişkin çeşitli örnekler veren BBC, Kasım ayının sonunda Middle East Studies Association of North America (MESA) "Akademik Özgürlük Ödülü" alan Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnisiyatifi’nin (TÖDİ) verdiği rakamlarına göre, 800’ün üzerinde üniversite öğrencisinin tutuklu olarak yargılandığını belirtti.

Adalet Bakanlığı’nın ise Ağustos ayında TÖDİ’nin raporunda verdiği rakamların gerçeği yansıtmadığını bildirdiğine dikkat çeken BBC, Bakanlık açıklamasında, “Cezaevlerinde kaydı bulunan ve eğitim bilgileri doğru olan 275 kişinin tutuklu olduğu görülmüştür” denildiğini kaydetti.

-“2007-2008’DEN BERİ TUTUKLUK SÜRELERİ UZADI”-

BBC’ye konuşan İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi ve TÖDİ gönüllüsü Zeynep Kıvılcım da, Türkiye’de uzun yıllardır öğrencilerin tutuklandığını ve yargılandığını hatırlatarak “Özellikle 2007-2008’den itibaren aynı operasyonla onlarca öğrencinin birden gözaltına alınması ve tutuklanması söz konusu oldu” derken tutukluluk sürelerinin de bu yıllardan itibaren uzadığını belirtiyor.

Haberin Devamı

Kıvılcım, öğrencilerin yaklaşık yüzde 90’ının Kürt öğrenciler olduğunu, haklarındaki temel suçlamanın ise “örgüt üyeliği” veya “örgüte üye olmamakla birlikte, örgüt adına suç işleme, propaganda” olduğunu söyledi. İddianamede, bu suçların gerekçesi olarak ise "basın açıklamasına katılma, 1 Mayıs, 8 Mart eylemlerine veya YÖK protestosuna katılma" gösteriliyor. Kıvılcımlı, “Basın açıklaması okumanız değil, açıklama yapılırken orada bulunmanız bile iddianamede yer alıyor” şeklinde konuştu.

Öğrenciler arasındaki her türlü telefon konuşmasının iddianamede “örgütsel konuşma” olarak yer aldığını söyleyen Kıvılcım, “'Eve gelirken domates alayım mı?' cümlesi de, örgütsel konuşmalar olarak geçiyor.” diyor.

-“SINAVLARA GİRMELERİ ÖNÜNDE ENGELLER VAR”-

BBC’ye göre, uzun tutukluluk sürelerinin yanı sıra, bir sorun da tutuklu öğrencilerin eğitim haklarından mahrum kalması. Haberde Bu konunun, Anayasa ile güvence altında olmasına rağmen, öğrencilerin sınavlara girmeleri önünde engeller bulunduğuna vurgu yapılıyor.

Haberin Devamı

Sorunlardan birinin de bazı üniversitelerde tutuklu öğrencileri sınava kabul edilmemesi olduğuna dikkat çekiliyor. Haberde “tutuklu öğrencilerin sınavlara girmesinin önündeki bir engel de, cezaevleri yönetimlerinin, ring aracının mazot masrafını ve refakat edecek görevlilerin ücretlerini öğrencilerden talep etmesi” denildi.