EğitimBara Nedir, Ne İşe Yarar? Bara Nasıl Çalışır, Nerede Kullanılır?

Bara Nedir, Ne İşe Yarar? Bara Nasıl Çalışır, Nerede Kullanılır?

15.04.2022 - 16:41 | Son Güncellenme:

Bara, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da yüksek öneme sahip olan konular arasındadır. Bu bakımdan baranın ne olduğunu öğrenebilir ve ne işe yaradığı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Bara nedir, ne işe yarar? Bara nasıl çalışır, nerede kullanılır tüm detaylarıyla derledik.

Bara Nedir, Ne İşe Yarar Bara Nasıl Çalışır, Nerede Kullanılır

 Bara, aynı gerilimdeki elektrik enerjisinin toplandığı ve aynı zamanda dağıtıldığı ünitedir. Elektrik enerjisinin kontrol edilmesini sağlar.

Haberin Devamı

 Bara Nedir, Ne İşe Yarar?

 Bara, aynı frekans ve gerilimde yer alan elektrik enerjilerinin toplandığı ve aynı zamanda dağıtıldığı ünitedir. Baralar sayesinde elektrik enerjisi kontrol ve kumanda edilir, aynı zamanda üniteler bu sayede birbirleri ile de irtibatta kalırlar. Baralar bu nedenle iletken özelliğe de sahiplerdir. Bara malzemeleri alüminyum ve bakır olmak üzere farklı metallerden yapılmaktadır. Bakır baların alüminyum baralara göre daha fazla akım taşıdıkları da bilinmektedir. Baralar sarı, yeşil ve mor renklerde de olabilmektedir.

 Bara Nasıl Çalışır, Nerede Kullanılır?

 Bara, santrallerde üretilmekte olan elektrik enerjisinin cihazlara iletilmesini sağlamaktadır. Ayrıca orta ve yüksek gerilimli panolarda nötr, faz ve toprak iletkeni olarak da kullanılabilir. Santrallerde, ölçme merkezlerinde, elektrik dağıtım panolarında ve trafo merkezlerinde bara kullanılır. Baradaki kısa devrede tüm çıkışların devre dışı kalması sakıncalı bir durumdur. Bu nedenle de tek ana-baralı düzenleme en yaygın kullanılan durumdur ve bu da elbette ki güvenli olmasından kaynaklanmaktadır.