EğitimBaklagiller Nelerdir? Kısaca İsimleri, Özellikleri Ve Faydaları

Baklagiller Nelerdir? Kısaca İsimleri, Özellikleri Ve Faydaları

21.03.2022 - 14:17 | Son Güncellenme:

Baklagiller, Fabaceae ismi verilmiş olan bir bitki ailesinin meyveleri ya da tohumları olan besin kaynakları olarak bilinir. Dünya üzerinde ise, bol miktarda tüketimi söz konusu zengin içerikli bir lif ve B vitamini kaynağı olma özelliği de taşır. Baklagiller nelerdir sizler için derledik.

Baklagiller Nelerdir Kısaca İsimleri, Özellikleri Ve Faydaları

Baklagiller, vejetaryenler için protein kaynağı olarak et yerine geçebilen bir besin alternatifidir.

Haberin Devamı

 Baklagiller Nelerdir? 

 Baklagiller, yaklaşık olarak 751 bitki cinsini ve 19.500 farklı türü içinde barındıran bir Fabaceae ailesine mensup olan herhangi bir meyve ya da bitki tohumu içerir. Nohut, mercimek, fasulye ve bezelye dünya üzerinde en fazla tüketilen Baklagil çeşitleri arasında ön plana çıkar. Aynı zamanda çok önemli bir besin kaynağı olarak da bilinen baklagiller, kan şekeri seviyelerini düşürmek, kolesterolü düşürmek ve sağlıklı bağırsak bakterilerini önemli ölçüde artırmak da dahil olmak üzere pek çok önemli sağlık sorununu gidermeye yardımcı olur. 

 Baklagiller kategorisi içine hangi besinlerin girdiği konusunda genellikle kafa karışıklığı yaşanabiliyor. En fazla tüketilen besinler ise şunlardır;

Haberin Devamı

Nohut,

Bezelye,

Soya fasulyesi,

Maş fasulyesi

Börülce,

Barbunya,

Taze fasülye,

Mercimek,

Adzuki fasulyesi,

Kara fasulye,

Kırmızı fasulye,

Lacivert fasulye,

Yer fıstığı,

Yonca

Baklagillerin Özellikleri

 Bezelye, mercimek ve fasulye, baklagillerin ana sınıflarını meydana getirir. Aynı zamanda beraberinde besin içerikleri bakımından da hemen hemen hepsi birbirine benzer bir özellik taşır. Baklagiller ise, hem lif hem de protein yönünden çok zengin olmanın yanında mineral ve vitamin bakımından da çok zengin bir yapıya sahiptir. Pek çok baklagil türü magnezyum, folat, demir, potasyum, fosfor ve manganez gibi mikro besinler çok yüksek bir düzeydedir.

 Bazı baklagil çeşitleri ise, bol miktarda bakır, kalsiyum, selenyum, çinko ve B vitamini içerir. Konun her kişi tarafından kolay bir şekilde anlaşılabilir olması için örnek verilmesi fayda sağlar. Bu bakımdan bir bardak mercimek, kişinin günlük folat ihtiyacının yüzde 90’ını ve gereksinimi olan demirin de yüzde 37’sini bir günde sağlayabilir.

 Baklagillerin Faydaları

 Baklagillerin vücuda pek çok önemli faydası vardır. Buna göre baklagillerin faydalarını ise şunlardır;

Hücresel işleve ve kas büyümesine de çok önemli bir katkı sunar,

Kan şekerini dengelenmesinde çok önemli bir rol üstlenir,

Kalp sağlığının önemli ölçüde korunmasına önemli bir katkı sağlar,

Haberin Devamı

Sindirimi geliştiren bir etki ortaya koyar,

Kilo vermeye de yardımcı olur,

Kabızlık sorununun giderilmesine de yardımcı olur,

Kanserle savaşma konusunda da yardımcı bir role sahiptir.