EğitimAltın Orda Devleti Nerede Kuruldu? Kurucusu, Hükümdarları, Kuruluş Ve Yıkılış Tarihi

Altın Orda Devleti Nerede Kuruldu? Kurucusu, Hükümdarları, Kuruluş Ve Yıkılış Tarihi

24.03.2022 - 14:47 | Son Güncellenme:

Tarihte yerini almış olan birçok önemli devlet bulunmaktaydı. Bunlardan biriside Altın Orda Devleti olarak bilinmektedir. Bu devlet tarihte önemli bir konumda yer alması ile birçok gelişmeye yol açmıştır. Altın Orda Devleti nerede kuruldu? Kurucusu, hükümdarları, kuruluş ve yıkılış tarihi nedir detayları ile derledik.

Altın Orda Devleti Nerede Kuruldu Kurucusu, Hükümdarları, Kuruluş Ve Yıkılış Tarihi

Altın Orda Devleti neredeyse herkesin duymuş olduğu ünlü bir devlettir. Günümüzden çok eski zamanlarda kurulan bu devlet yer aldığı coğrafyada etkili olan devletlerden birisiydi. Devletin kurucusu ve kurulduğu bölge ise sıkça araştırılmaktadırlar.

Haberin Devamı

Altın Orda Devleti Nerede Kuruldu? 

Altın Orda Devleti, Karadeniz'in kuzeyinde kurulmuştur. Devletin kurulduğu coğrafya oldukça iyi bir yerdi. Bunun yanında Batuhan'ın devleti başarılı bir şekilde yönetmesi ile Altın Orda Devleti büyüyerek bölgede güçlü hale gelmiştir. 

Altınordu devletinin başkentinin Saray Berke olduğu bilinmektedir. Ayrıca devlet içerisinde Kıpçak Türkçesi, Çağatay Türkçesi ve Moğolca hakim olmuştur.

Kurucusu, Hükümdarları, Kuruluş ve Yıkılış Tarihi

Altın Orda Devleti'nin kuruluşu Cengiz Han'ın ölümü ile gerçekleşmiştir. Çünkü 1196 ile 1227 yıllarında hüküm süren Cengiz Moğol Devleti'ni Cengiz Han kurmuştur. Bu devlet dünya yüzölçümünün 1/5'ine sahipti. Ancak Cengiz Han ölünce devlet dağılmıştır. Böylece Çağatay, Altın Orda, Kubilay ve İlhanlı olmak üzere dört devlet ortaya çıkmıştır. 

Haberin Devamı

Altın Orda Devleti'ni kuran kişi Batuhan olarak bilinmektedir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir husus bulunmaktadır. Cengiz Han ölünce oğullarından birisi olan Cuci Seyhun Irmağı ve Baykal Gölü taraflarını almıştı. Batuhan ise Cuci'nin küçük oğluydu. Daha sonra babası ölünce toprakları iyice genişletmiş ve 1242 yılında Altın Orda Devleti tam anlamıyla egemenliğini ilan etmiştir. Yani devletin kurucusu Cuci Han olsa da kesin egemenliğin Batuhan ile olduğu bilinmektedir. 

Hükümdarları:

Cuci Han

Batuhan 

Sertak

Ulakçı

Berke

Nogay

Mengü Temür

Tuda Mengü

Tula Buka

Tohta

Gıyaseddin Muhammed

Tinibeg

Canibeg

Berdibeg

Kulpa

Muhammed

Kildibek

1260 ve 1280 yılları bu devlet için Fetret Devri olmuştur. Bu 20 yılın içerisinde birçok iç karışıklık çıkmıştır. Tabi devlet yavaş yavaş dağılmıştır. Timur tehlikesi de ortaya çıkınca Altın Orda Devleti için yıkılış süreci başlamıştır. 

Altın Orda Devleti'nin yıkılışı ise Timur Devleti tarafından olmuştur. Devlet 1502 yılında tarihten silinmiştir. Altın Orda Devleti'nin yıkılması ile birçok sonuç ortaya çıkmıştır;

- Rusya'nın güçlenmesine yol açılmış oldu. 

- Altın Orda Devleti'nin yıkılması bölgede birçok hanlığın ortaya çıkmasına neden oldu. Bu hanlıklar arasında Kasım, Küçüm, Kırım, Kazan, Nogay ve Ejderhan hanlıkları yer alır.