EğitimAltın değerinde öneriler

Altın değerinde öneriler

22.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Üniversiteyi yeni kazanan öğrencilere rektörlerden mesaj var: “Kariyerinizi ilk günden planlayın, çağa ayak uydurun, değişimden, hata yapmaktan korkmayın, sosyal becerilerinizi geliştirin, mutlaka bir yabancı dil öğrenin ve staj fırsatlarını değerlendirin”.

Altın değerinde öneriler

Üniversite, kapısından içeriye girildiği ilk günden itibaren gerek akademik gerekse kültürel, sanatsal, sosyal anlamda birçok yönden öğrencilerin kendilerini geliştirebilecekleri çok zengin bir ortam sunuyor. Tabii ki iyi değerlendirilirse. Peki, ne yapmak gerekiyor? Bugüne kadar binlerce öğrenci yetiştiren rektörler, çiçeği burnunda üniversitelilere, mezuniyete giden yolda en doğru adımları atabilmeleri için altın değerinde önerilerde bulundular. İşte o mesajlar:

Haberin Devamı

‘En önemli dönem’

Prof. Dr. İsmail Koyuncu (İstanbul Teknik Üniversitesi): Binbir zahmet ve çabayla kapısından girdiğimiz üniversite, hayatımızın ilerleyen dönemlerinde sıklıkla hatırlayacağımız çok önemli bir dönemi kapsamaktadır. Üniversite eğitimiyle yalnızca meslek sahibi olmayız, önemli bir deneyim de elde etmiş oluruz. Günümüzde öğrencilerimizin ilgisini çeken teknoloji, dijitalleşme, sosyal medya, yapay zekâ gibi kavramların yanı sıra yeni yerler keşfetmek, yeni hobiler edinmek, eğitim hayatındaki tekdüzeliği veya sınav stresini ortadan kaldıracağı gibi yeni arkadaşlar edinmeyi de kolaylaştıracaktır.

‘Yabancı dil öğrenin’

Prof. Dr. Nuri Aydın: (İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa): Üniversite eğitimi yalnızca derslerden ve kitaplardan ibaret bir süreç değil. Elbette ki iyi bir eğitim almak mesleki hayatlarında gençlere öğrencilik hayatları sonrası önemli kapılar açacaktır. Öğrencilik, hayatı yaşayarak öğrenmektir. Bunun için yaşamın içinde kalmalarını, spor ve sanat faaliyetlerine katılmalarını, mutlaka en az bir yabancı dil öğrenmelerini, üniversitelerinin bütün olanaklarından sonuna kadar faydalanmalarını tavsiye ederim.

Haberin Devamı

‘Sosyal beceri şart’

Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök (Orta Doğu Teknik Üniversitesi): Öğrencilerin kendilerini akademik olarak geliştirmiş olmaları, dil bilme, kodlama yapabilme gibi teknik ve donanımsal becerilere sahip olmaları tek başına yeterli olmadığından yaratıcılık, liderlik, iletişim, takım çalışması, stres yönetimi gibi sosyal becerilerini de geliştirebilecekleri ortamlarda bulunmaları önemli. Bu nedenle sportif ve kültürel etkinliklere, öğrenci topluluklarına dahil olmalarını; uluslararası değişim ve staj programlarından yararlanmalarını öneririm.

‘Kulüplere katılın’

Prof. Dr. Mehmet Durman (Beykoz Üniversitesi): Öğrenim hayatları boyunca üniversitelerindeki akademik kadronun deneyimlerinden ve üniversitenin kendilerine sunacağı her fırsattan faydalansınlar. Öğrencilerimiz, karşılarına çıkan uluslararası fırsatları değerlendirmeli, teknolojinin sunduklarından faydalanmalı, iyileştirilmesi gereken yetkinliklerinin üstüne gitmeli, staj süreçlerini en değerli deneyimlerinden biri haline getirmeli, araştırma projelerine katılmalı ve tüm bunlarına yanı sıra entelektüel bilgi birikimleri için de kulüplerde etkin olmalı, spor, kültür-sanat etkinliklerine katılmalı ve bu tür organizasyonlarda etkin rol almalılar.

Haberin Devamı

‘Dünyayı tanıyın’

Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl (Yeditepe Üniversitesi): Öğrencilerin üniversite hayatlarını dolu dolu geçirmeleri için gerekenleri üç maddede sıralayabiliriz. İlki akademik olarak kendilerini geliştirmeleri, ikincisi dünyayı tanımaları ve kendilerini birer dünya vatandaşı olarak yetiştirmeleri, üçüncüsü de sosyal ve kültürel alanlarda aktif yer alarak sosyal çevrelerini genişletmeleri. Çift anadal, yan dal gibi olanaklardan yararlanarak kendilerini birçok alanda geliştirsinler. Yurt dışına açılarak eğitimdeki yenilikleri yerinde gözlemleyip kültürlerarası etkileşim içinde olsunlar.

‘Öğrenmeye açık olun’

Prof. Dr. Muhammed Şahin (MEF Üniversitesi):

Haberin Devamı

- Seçmeli derslerinizi değişik alanlardan alın. İngilizce’yi ve bir kodlama dilini öğrenin. Farklı sektörler ve alanlarda staj yapın. Coursera, EdX, Linkedln’den dersler alın. Yapay zekâyı, girişimciliği öğrenin. Risk almaktan başarısızlığı deneyimlemekten korkmayın.

- Beceri ve yetkinliklerinizi geliştirin. Bu anlamda YetGen programını tavsiye ederim.

- STK’lar için gönüllü çalışın. Hem mesleki hem de ilgi alanlarınızla ilgili konferanslara ve atölyelere katılın.

- Öğrenmeye açık olun, bilginizi paylaşın, nezaketli ve alçak gönüllü olun, başarıyı paylaşın, güvenin, güven verin. Çalışın, çalışın, çok çalışın.

DEVAM EDECEK