EğitimAgonist Nedir? Tıp Dilinde Agonist Ne Anlama Gelir?

Agonist Nedir? Tıp Dilinde Agonist Ne Anlama Gelir?

19.03.2021 - 15:24 | Son Güncellenme:

Hücrelerin canlı üzerinde bir takım görevleri bulunmaktadır. Ayrıca bu hücreler üzerinde tepkime sonucu oluşan bileşiklerde bulunmaktadır. Agonist ifadesi de bu bileşiklerden bir tanesidir. Peki, bu agonistlerin görevleri nelerdir? Hangi dillerde kullanılmaktadır? Vücudumuz üzerinde ne çeşit görevleri bulunmaktadır? Agonistler hangi maddelerin davranışlarını taklit etmektedirler? İşte, tıp dünyasında kullanılan agonist ve ne anlama geldiği hususundaki bilgiler.

Agonist Nedir Tıp Dilinde Agonist Ne Anlama Gelir

Bu kelimenin kökü Yunanca'ya dayanmaktadır. Latin dilindeki kullanımı da "agnista" olarak geçmektedir. Yunancadaki karşılığı yarışma anlamına gelirken, Latincede ise yarışçı olarak anılmaktadır. Hücre reseptörlerine bağlanması sunucu, hücrelerde tepki oluşturan bileşikler agonist olarak ifade edilmektedir. 

Haberin Devamı

Agonist nedir?

Tıpta eylemsel olan ve taklit edici olan olarak tanımlanmaktadır. Agonist bileşikleri doğal olarak bulunmakta olan maddeleri taklit eder. Hücrelerde tepki oluşturur. Agonist bileşikler eylem oluştururken, tam tersi olan antagonist ise eylem oluşmasını engellemektedir.

Tıp Dilinde Agonist Ne Anlama Gelir?

Agonist bileşikleri vücut kimyası ile farmakolojinin anahtar elemanı olarak bulunmaktadır. İlaç etkileşimi başlıkları altında bu ifadelere yer verilmiştir. Fizyolojik etki oluşturması bakımından bu başlıklara konu olmaktadır.