Eğitim31 Mart Olayı Nedir? Hangi Yıl Olmuştur Ve Kısaca Nedenleri Nelerdir?

31 Mart Olayı Nedir? Hangi Yıl Olmuştur Ve Kısaca Nedenleri Nelerdir?

04.04.2023 - 11:50 | Son Güncellenme:

31 Mart olayı İstanbul hükümetine karşı yapılmış bir ayaklanmadır. Rumi takvime göre 31 Mart 1925 senesinde ortaya çıktığından 31 Mart olayı olarak adlandırılmıştır. İsyanın Miladi takvime göre tarihi ise 13 Nisan 1909 olarak bilinir. 31 Mart olayı nedir ve neden ortaya çıkmıştır sizler için derledik.

31 Mart Olayı Nedir Hangi Yıl Olmuştur Ve Kısaca Nedenleri Nelerdir

 31 Mart olayı İstanbul hükümeti ve İttihat ve Terakki cemiyetine karşı yapılmış bir ayaklanmadır. Askeri olarak ortaya çıkmış, sonrasında da dini ve siyasi boyutlara ulaşmıştır. 

Haberin Devamı

 31 Mart Olayı Nedir?

 31 Mart olayı 2. Meşrutiyetten sonra yapılmış ve İstanbul'da yönetime karşı ortaya çıkmış büyük ayaklanmalardan biridir. Bu ayaklanmaya 31 Mart ayaklanması denmesinin nedeni Rumi takvime göre 31 Mart 1325 tarihinde başlamış olmasıdır. 31 Mart olayı 13 gün sürmüştür ve askeri bir isyan olarak ortaya çıksa da propagandalar sonucunda dini bir hale bürünmüştür.

 Sebepleri her ne kadar tam olarak bilinmese de planlı bir ayaklanma olduğu kesindir. İsyanın ilk gününde hükümet istifa etmiş ve isyancı askerler de 7 gün süresince İstanbul'a hakim olmuşlardır. 31 Mart olayında bir milletvekili, bir nazır ve sayısız asker ile sivil hayatını kaybetmiştir.

 31 Mart olayının bastırılması için Rumeli halkının da gönüllü bir şekilde katıldığı hareket ordusu İstanbul'a gelmiştir ve isyan bastırılmıştır. Çarpışmalar 3 gün boyunca sürmüş ve sonrasında da sıkıyönetim ilan edilerek 2. Abdülhamit tahttan indirilerek yerine 5. Mehmet Reşad çıkmıştır. 

Haberin Devamı

 Hangi Yıl Olmuştur ve Kısaca Nedenleri Nelerdir?

 31 Mart olayı Rumi takvime göre 31 Mart 1325, Miladi takvime göre de 13 Nisan 1909 tarihinde ortaya çıkmıştır. 31 Mart ayaklanması 2. Meşrutiyet'in ilanından sonra patlak vermiş olan bir ayaklanmadır. İstanbul yönetimini yani dolayısı ile II. Abdülhamit'i devirmek isteyen isyancılar tarafından gerçekleştirilmiştir.

 31 Mart olayı için Meşrutiyete açılan bir savaş demek de mümkündür. İsyancılar yalnızca Meşrutiyete değil İttihat ve Terakki cemiyetinin faaliyetlerine de karşı çıkmışlardır. Her ne kadar askeri ve siyasi bir isyan olarak ortaya çıksa da halkın galeyana gelmesi ile dini bir boyuta doğru sürüklenmiştir.

 Halk arasında kutuplaşmalar ortaya çıkmış, İttihat ve Terakki cemiyeti yönetimdeki yerini sağlamlaştırmak için kendi içinden atamalar yapmıştır. Bu durumda irtica savunucularına ters gelmiş ve yönetime karşı bir düşmanlık ortaya çıkmıştır. Tüm bunlara bağlı olarak da 31 Mart olayı ortaya çıkmıştır.