Eğitim2014 - 2015 TEOG sınavı puan hesaplama nasıl yapılacak?

2014 - 2015 TEOG sınavı puan hesaplama nasıl yapılacak?

26.11.2014 - 09:13 | Son Güncellenme:

8. Sınıflar için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen 2014 - 2015 eğitim ve öğretim yılı için Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sınavı başladı. 1 milyon 287 bin öğrenci bugünkü sınavda ter döküyor. Peki TEOG puan hesaplama nasıl yapılacak? İşte MEB'ten gelen son açıklama...

2014 - 2015 TEOG sınavı puan hesaplama nasıl yapılacak

Geçerli bir mazereti sebebiyle ortak sınava giremeyen öğrenciler için önceden belirlenen bir hafta sonunda mazeret sınavı yapılacak. Ortak yapılan sınavlar, her dönem 2 yazılısı olan derslerden birincisi, 3 yazılısı olan derslerden ise ikincisi olmak üzere, akademik takvime göre işlenen müfredatı kapsayacak şekilde yapılacak. Ortak sınavlar iki okul gününe yayılarak yapılacak, o günlerde okullar tatil edilecek, ders yapılmayacak.

Haberin Devamı

Bugün Türkçe, matematik ile din kültürü ve ahlak bilgisi sınavları yapılacak. Fen ve teknoloji, TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil sınavları da yarına kalacak. Sabah saat 09.00’da başlayan sınavlar saat 12.00’de tamamlanmış olacak.

BUNLARA DİKKAT

HER öğrenci kendi okulunda sınava girecek. Bu yıl A, B, C ve D olmak üzere dört kitapçık var. Her oturumda öğrencilere 20 soru için 40 dakika süre verilecek. Her sınavdan sonra öğrenciler dinlenecek. Yanlışlar doğruları etkilemeyecek.

Özel öğrenciye ‘tek’li sınav

BEDENSEL ve zihinsel engelli çocuklar istekte bulunmaları halinde tek kişilik sınıflarda sınava girebilecek.

MEB TEOG puan hesaplamayla ilgili detayları açıkladı

TEOG sınavlarından alınan puanlar yıl sonu başarı puanı hesaplamasına dahil edilecek. Her dönem yapılan ortak sınavlarda ağırlıklandırılmış puanların hesaplanmasında; Türkçe, matematik, fen ve teknoloji dersleri için dört; T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ile din kültürü ve ahlak bilgisi için iki katsayısı o dersin puanı ile çarpılarak her bir dersin ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı hesaplanacak. Puanlama 700 tam puan üzerinden yapılacak.

SINAVLARDA EN ÇOK YAPILAN HATALAR

- Soru köklerini iyi okuyun
- Sınavlarda bilgi eksiği olmaksızın en fazla soru kaybı soru ya da cevabın tamamının dikkatli bir şekilde okunmamasından kaynaklanıyor. Sorunun yarısını okuyup hemen cevap seçeneklerine yönelmek ya da soru köküne dikkat etmemek yanlış cevaplan da beraberinde getiriyor.
- Sorunun kolay olduğunu düşünüp "Bu kadar kolay soru sormazlar, mutlaka bir çeldirici vardır" düşüncesiyle verdikleri ilk cevabı değiştirip farklı ve dolayısıyla yanlış olabilecek cevaba yönelmek de sık rastlanan hatalardan.
- Matematik sınavı için hep hatırlatılan ve öğrencileri yanlışa götüren bir diğer hata ise işlem yapmayıp sorulan kafadan cevaplamaya çalışmaları.
- Bunlar dışında soruyu doğru cevaplamalarına rağmen optik formun doldurulmasında da hatalar yapılıyor.
Kitapçık türünün yanlış işaretlenmesi ya da kodlama yapılırken kaydırma yapılması bu konuda sık rastlanan hatalardan. Silik kodlama yapmak da aynı şekilde doğru yapılan bir sorunun yanlış görünmesine neden oluyor.
- Öğrencilerin sık sık deneme sınavı yapmaları hatalara ilişkin farkmdalık kazanmaları, sınav stratejisi ve test tekniklerine ilişkin bilgilendirilmeleri bu hatalann oranını azaltabilecek önlemlerden birkaçı.

EN BÜYÜK SORUN KAYGI

Kaygıyı iyi yöneten kazanır. Sınavda öğrencilerin hata yapmasının en büyük nedenlerinden biri de kaygı. Uzmanlar belirli bir düzeyde hissedilen kaygının motivasyonu artırdığı için başarıya olumlu etkisi olduğunu kaydediyorlar. Ancak panik boyutuna ulaştığında, öğrencinin hata yapmasına neden oluyor. Öğrenci sınava ne kadar iyi hazırlanırsa hazırlansın, bildiği her şeyi sınav anında unutabiliyor.

Zihnindeki olumsuzlukları olumluya çevirin, elinizden geleni yaptığınıza inanın ve nefes egzersizleri yapın.