12.06.2017 - 04:24 | Son Güncellenme:
MANİSA AA / NERMİN UÇTU DHA
Yaşama sevinciyle başardı
İzmir’de 10 aylıkken spinal muskuler atrofi (SMA) teşhisi konulan, doktorların 2 yıl ömür biçtiği, Hatice Özkan (36) , vücudundaki kol ve bacak kaslarının her geçen gün güçsüzleşmesine rağmen 3 üniversite bitirdi. 2 üniversite de de öğrenim gören Özkan, ayrıca 2 yüksek lisans programına da devam ediyor. Manisa’da özel bir kafede vatandaşlara hastalığıyla ilgili bilgiler veren Özkan, “İlkokul, ortaokul ve liseyi dışarıdan bitirdim.
Hayat zor
Ardından Anadolu Üniversitesinde İktisat Fakültesi Kamu Yönetimi ve Atatürk Üniversitesi’nde Adalet Bölümü ile Reklamcılık Bölümü okudum. Ayrıca Anadolu Üniversitesinde Halkla İlişkiler Bölümü ve İstanbul Üniversitesi’nde Sosyoloji Bölümü öğrencisiyim. Aynı anda Konya Selçuk Üniversitesi Bilgisayar Okutmanlığı Bölümünde ve Amerika’nın Aston Üniversitesi Psikoloji Bölümünde yüksek lisans yapıyorum. ‘Eğitim zordu, vazgeçtim’ diyenlere, benim için de zordu, ama hayat zor diye vazgeçmiyoruz” dedi.
Rol model
SMA hastalarının aileleriyle birlikte hastalığı yenebileceğini belirten Özkan, “Ailemin desteğini çok gördüm fakat benim kadar şanslı olamayan engelliler de var. Hastalığımı anlatarak SMA hastalarının neler başarabileceğini göstermeye, yaşadıklarımla rol model olmaya çalışıyorum” diye konuştu. Kızına yardım etmekten onur duyduğunu belirten baba Murat Özkan, kızının sosyal medyada insanlarla iletişime geçerek bu tür rahatsızlığı olan aileleri bilinçlendirdiğini belirtirken anne Döndü Özkan ise hayatlarını, SMA hastası kızına göre şekillendirdiklerini söyledi.
Milli sporcu olmak istiyor
Manisa Turgutlu’da annesiyle birlikte yaşayan doğuştan bedensel engelli ‘Spastik tetraparezi’ hastası olan Nazmiye Gizem Dolar (13), 2 yıl önce başladığı yüzme sporu sayesinde yürüdü. İlk adımlarını suda atan Dolar, annesi ve antrenörünün desteğiyle engelliler kategorisinde sırt üstü yüzmede 2 yılda 5 madalya kazandı. Kızını Manisa merkezdeki antremanlara 30 kilometre uzaklıktan getiren anne Nefise Eşman, “Bu aşamaya gelinceye kadar ne bulduysak denedik. Kızım yüzmeye başladığı zaman kasları ciddi anlamda güçlendi.
3 ay sonra birincilik
Dengeyi sağlayamıyordu ama şu anda dengesi yerinde. Havuza gitmediği dönem kasları salınmıştı. Kasları gelişti, fiziksel anlamda da iyi oldu” dedi.
Kızının milli sporcu olmak istediğini anlatan anne Eşman, havuza başladığı dönemde 3 ay sonra Türkiye birinciliği kazandığını ifade ederek, “Antalya ve Mersin’deki yarışlarda Türkiye birincisi oldu. 5 altın madalyası var. Yurtdışına açılmak istiyor. İyi bir yüzücü olmak istiyor. Benim Gizem için çok fazla büyük hayallerim yok. Yeter ki yürüdüğünü göreyim. Şu anda destekle yürüyebilecek duruma geldi. Bütün bunlar yüzmenin sayesinde oldu” diye konuştu.
Dik duruyor!
Engelliler yüzme antrenörü Barkın Yelkenci şöyle konuştu: “Gizem ilk geldiğinde ağır düzeyde su korkusu vardı. Adaptasyon için egzersizlere başladık. İlk başlarda yapamadığı için havuzu bırakmak istedi, biz onu motive ettik. Zaman geçtikten sonra suyun üstünde durmaya başladı ve kasları esnekleşti. Adım atarken dik duruyor, kulaçları gelişti. Gizem, ilerleyen günlerde ailesinin yardımı olmadan kendi işlerini yapabilecek düzeye gelecek. Su eklemleri kesinlikle geliştiriyor.”